В Градската художествена галерия ще бъде открита изложба „Дипломация и изкуство

На 21 февруари, от 18:00 часа в Градската художествена галерия ще бъде открита изложбата „Дипломация и изкуство“ по повод 140 години от началато на бълграската дипломатическа служба.

Изложба представя творби от колекцията на Министерството на външните работи – една от най-оригиналните художествени сбирки, собственост на държавните институции у нас. В експозицията са включени произведения на 12 автори от различни творчески генерации, с различна индивидуалност, характер и стилова ориентация. Направената селекция цели да открои както  лидиращите тенденции, характерни за българското изкуство през ХХ век, така и разбирането на българската дипломация за йерархията на художествените стойности и за пластическите постижения на времето.

Систематиката на живописната експозиция извежда някои от ключовите проблеми на новата ни художествена история, без да следва пряко хронологическата линия на този твърде обемен и динамичен като художествен профил период. В раздел Класическа колекция се нареждат  произведенията на някои от най-значимите представители на българското изкуство от първата половина на ХХ век, като Златьо Бояджиев, Цено Тодоров, Бенчо Обрешков и Никола Танев. Образите на Родното представя авторите, за които културната гравитация на националната традиция има определящо творческо значение. В Другите ветрове се налагат имената на художници с интерес към експресивната изразност на модерното изкуство и сугестивните възможности на “колористичната” живопис.

Изложбата е проект на Държавен културен институт към Министъра на външните работи.  До сега е гостувала при засилен интерес в София, Русе и Велико Търново. Ще бъде открита в Благоевград в Градска художествена галерия от заместник-министъра на външните работи Георг  Георгиев.

 

Пирин Прес

Next Post

На 19.02.2020г. ще се проведе процедурата по избиране на „Младежки омбудсман на Благоевград“

вт февр. 18 , 2020
На 19.02.2020г. от 10:30 ч. в зала 101 в сградата на Община Благоевград ще се проведе процедурата по избиране на „Младежки омбудсман на Благоевград“. Допуснатите кандидати можете да видите тук: Днес, 18.02.2020г., във връзка с провеждането на конкурса „Младежки омбудсман на Благоевград“, Комисията по провеждане на процедурата по избор разгледа […]