В Гърция дават €2000 за всяко новородено дете

2000 евро помощ за всяко новородено дете и редица данъчни облекчения за млади семейства, това са само първите мерки, които влизат в сила от следващата година в Гърция като част от екшън план за преодоляване на демографската криза.  Рязко спадане на раждаемостта и миграция на младите хора, поради високата безработица отчитат проучванията в страната, пише Булнюз.

В последно време липсата на деца е толкова отчетлива, че се налага затваряне на училища и детски градини, а социолозите предупреждават, че  демографската криза може да намали населението на страната с 30%, предава БНР. „Демографският проблем е много по-тревожен от икономическата криза“, заявиха депутати в парламента при гласуване на мерките в  помощ на млади семейства, които влизат в сила още от януари, 2020 година.

Освен солидната еднократна помощ в размер на 2000 евро за новородено, ще бъде увеличен необлагаемия доход на родители с малки деца. Намалява се и ДДС за детските стоки и храни от 24% на 13%. Правителството също така обсъжда законопроект с данъчни облекчения за фирми, които наемат на работа родители с малки деца, а специалисти препоръчват да се изгради стратегия за нови работни места за младите семейства с по-високи заплати.

Пирин Прес

Next Post

Солени глоби за недекларирани работници в Гърция

вт дек. 24 , 2019
Създаване на модерна рамка за санкции и глоби на пазара на труда, за да се гарантира законността, обяви днес министерството на труда. До 10 500 евро за всеки недеклариран работник ще бъде налагана на работодателите в Гърция. Целта е обективност, прозрачност, яснота и цифрово управление на глоби срещу евентуални симптоми […]