В Перник става страшно! Арестуваните кметове са двама

В Перник се провежда антикорупционна акция. Спецпрокуратурата е образувала досъдебно производство за неизгодна сделка от длъжностно лице през 2014 г., от която община Перник е ощетена със значителна сума. Изземват се документи от община Перник, претърсват жилища и офиси на фирми.

Става въпрос със злоупотреби, свързани със сметоизвозването на община Перник. Според разследването на спецпрокуратурата община Перник, макар че е сключила договор за сметоизвозване, със заповед на временно изпълняващ длъжността бивш кмет Илинка Никифорова е възложен втори договор на стойност 1,3 млн. лв. на друга фирма, макар че основният договор е на стойност от 0,5 млн. лв.

По този начин според прокуратурата за едно и също нещо е платено два пъти, а също така разследването до момента е установило, че за това възлагане общината се е опитала да прикрие плащането чрез извънредни обстоятелства – тогава се дава възможност само със заповед на кмета да се възлага изпълнението на определени задачи.

Установено е, че няма протоколи за извършената работа и е под съмнение, че въобще нещо е извършено. Сигурното е, че парите са разплатени от общината на фирмата.

По думите на ръководителя на спецпрокуратурата Иван Гешев, тази фирма, която е получила парите, е свързана с другата фирма, която има основен договор с общината и едни и същи лица стоят зад няколко фирми, които са работили и в други общини. Това ще стане ясно на по-късен етап. Гешев се въздържа да посочи имената на бизнесмени, които са свързани с разследването, но има задържани с мярка задържане под стража. Има и задържани кметове, но на никого все още не е повдигнато обвинение. Това ще стане по-късно днес.

„Проверяваме за хора, които е публична тайна кой стои зад сметопочистването, сметоизвозването и въобще снегопочистването в Перник. Няма да цитирам имена. В случай, че констатираме достатъчно доказателства за виновността на конкретно лице, примерно, за ръководене на престъпна група и участие в такава за източване на публични средства от община Перник, ще бъдат повдигнати съответните обвинения“, заяви Иван Гешев, ръководител на Специализираната прокуратура.

По първоначална информация на zaPernik.com задържаните са Илинка Никифорова – била кмет по заместване на покойната Росица Янакиева и Иван Иванов – беше временен кмет, след като Росица Янакиева отиде в парламента и захвърли Община Перник.

ПИК

Пирин Прес

Next Post

Витаминозна салата с ряпа и репички

ср февр. 28 , 2018
Една подходяща гарнитура за печена риба. Но може да се поднесе и като самостоятелно ястие в дните на пости Продукти: 1 черна ряпа 1 дълга бяла ряпа (дайкон) 1 корен пащърнак 1 връзка червени репички 1-2 стръка целина (листата) 8-10 черни маслини Начин на приготвяне: Двата вида ряпа и пащърнакът […]