В следващите дни ще решим дали да разхлабим още мерките или да върнем ограниченията

Заразата с коронавирус има три възможни сценария, които да следва през идните месеци. Това заяви на сутрешен брифинг на Националния оперативен щаб секретарят му Димо Димов. 

„При първия сценарии се очаква серия от повтарящи се малки вълни на заразата през лятото и есента, с тенденция за намаляване до 2021 година“, заяви Димов.

По думите му при втория сценарии се очаква нов пик на заразата през зимата на 2020 година и последващи 1 или повече по-малки вълни през 2021 година.  „Сценарий номер три е т. нар. бавно изгаряне на вируса – без ясно изразен вълнов модел“, каза Димов.

„Независимо от сценария очакванията са между 18 и 24 месеца да се констатира значителна активност на коронавирусната инфекция. Обществата и страните трябва да се адаптират, така че да се намери баланса между противоепидемичните мерки и възстановяването на икономиката“, заяви секретарят на Националния оперативен щаб.

„В тази връзка ние постепенно отхлабваме мерките и ще видим през идните дни какъв ефект има това и дали да продължим с либерализацията или да върнем част от мерките“, завърши Димов.

 

novinite.bg

Пирин Прес

Next Post

Сачева: Родители на деца до 14 години също ще могат да ползват еднократна помощ

сб май 2 , 2020
Още в понеделник ще се разшири обхватът на еднократната помощ, която е 375 лв. Тя ще може да се ползва от родители на деца до 14 години. Това заяви в студиото на „Денят започва с Георги Любенов“ министърът на труда и социалната политика Деница Сачева. Няма да има изисквания да […]