В хотели и ресторанти няма да са длъжни да запазват заетост по 60/40

Хотелиери и ресторантьори, които се възползват от схемата 60/40, няма да са длъжни да запазят за допълнителен период заетостта на работниците, за които получават компенсации.

Това е записано в проекта на постановлението за удължаване на мярката до края на септември, което правителството ще разглежда утре.

От схемата няма да може да се възползва бизнесът, който е извършвал груби нарушения на трудовото законодателство.

Работодатели, за които Инспекцията по труда е наложила актове за наемане на работници без сключени трудови договори, остават извън обхвата на мярката 60/40.

Същото важи и за тези, които без разрешението на Инспекцията са наемали ненавършили 16-годишна възраст, както и бизнесът, за който е установено, че не е изплащал навреме заплатите на персонала в законния размер до минималната работна заплата, предаде БНР.

Разчетите на социалното министерство сочат, че за близо 300-те хиляди работници, за които до момента бизнесът е кандидатствал, за да запази работните места, ще се изплатят 445 милиона лева за компенсации към заплатите и за осигуровките.

Бизнесът, за който НАП и Главната инспекция по труда установят, че е декларирал неверни данни, ще трябва да възстанови изплатеното по бюджета на НОИ.

dnes.bg

Пирин Прес

Вашият коментар

Next Post

Единният информационен портал: 158 са новозаразените с коронавирус

ср юли 1 , 2020
4 989 са вече положителните проби на заразени с коронавирус у нас. Това сочи справката на Единния информационен портал, обновен преди минути с данните от изследваните през вчерашния 30. Според статистиката там новозаразени са 158 души.Изследвани са общо 3343 проби за денонощието. В Смолян има 36 нови случая, а в […]