В Япония телефон свързва живите с мъртвите

През 2011 г. земетресение с магнитуд 8,9 по скалата на Рихтер разтресе североизточната част на Япония и предизвика опустошително цунами. Двете бедствия заедно взеха повече от 15 000 живота и причиниха щети на стойност над 300 млн. долара.

Повечето оцелели и до днес не могат да осъзнаят загубата на близките си и търсят начин да се справят със скръбта. Крайбрежен японски град предлага уникален начин за справяне с мъката. Разположена на тревист хълм с изглед към Тихия океан, телефонна кабина в Оцути, Североизточна Япония, позволява на живите да позвънят на покойни роднини и любими хора. Нарича се „телефон на вятъра“, защото хората предават своето съобщение, а вятърът го отнася до другия свят. Итару Сасаки пръв използва телефона с тази цел Жителят на крайбрежния град губи братовчед си година преди опустошителното цунами. Първоначално Сасаки е единственият, който използва телефона. Прави го, за да поддържа връзка с братовчед си, защото това е единственият начин за него да преживее мъката и да продължи с живота си. „Моите мисли не можеха да бъдат предадени през обикновен телефон, затова исках да ги изпратя по вятъра“, казва Сасаки пред американското радио „This American Life“. Бедствията от 2011 г. отнемат над 800 живота в Оцути След тях телефонът става много посещаван.

Хората от града започват да комуникират с близките си, защото скръбта им е твърде голяма. За шестте години, в които кабинката играе ролята на посредник между живи и мъртви, над 10 000 души са я използвали, и то не само от града. „Не мога да го чуя, говоря само аз, но той ме чува и аз мог да продължа да живея“, казва гражданка на Оцути, загубила сина си в пожар. Освен 800-те починали още 400 човека не са открити и до днес.

Пирин Прес

Next Post

Отбелязваме Световния ден на здравето

пт апр. 7 , 2017
Днес отбелязваме Международния ден на здравето. На тази дата празнуват лекари, медицински сестри, фармацевти и всички, които работят в областта на здравеопазването 7 април е обявен за Ден на здравето още през далечната 1948 г. От 1964 г. тази дата започва да се отбелязва и у нас като деня на […]