Геолог прогнозира трусове около Гоце Делчев през септември

Между 4-6 септември и от 14-18 септември в България край Велинград и Гоце Делчев е възможно да има земетресения със сила до 4,5 степен по Рихтер. Това прогнозира пред NOVA геологът проф. Рангел Гюров.

Той обаче се застрахова и на няколко пъти подчерта, че не казва, че земетресения ще има, но може да има повишена сеизмична активност.

Вече могат да се правят прогнози за земетресения, каза професорът. Вече има софтуер, който може да разпознава труса преди старта на земетресението, на базата на сеизмични вълни – дали ще има по-слабо или по-силно земетресение.

В Гърция има група сеизмолози, които правят много добри прогнози на базата на новите технологии. Те разполагат с по-добра техника от нашите. Същото е и в Турция и Румъния – на румънците от САЩ им доставиха техника, в Турция също, призна проф.Гюров.

Той каза, че теорията, че земетресенията идват от подпъхване на геосинклиналните плочи вече е остаряла. Той, заедно с колега имали нова теория – за завихряния. „Гърция потъва. Фокусът на това потъване е остров Кипър. Тя потъва със сантиметри на година, което е много сериозен процес“, коментира професорът.

„Възможно е това потъване да окаже влияние и в България.Ако има сеизмична активност, тя ще е около Велинград и земетресенията ще бъдат в периода от 4 до 6 септември и от 14 до 18 септември. Не казвам, че това ще стане, а че е възможно да се случи“, обясни категорично геологът.

Той уточни, че това е времето на новолуние и пълнолуние, когато стават 80% от големите земетресения. „В Гърция и следващата седмица е възможно да има земетресения, но те ще бъдат по-леки. В България, ако има такива земетресения, те няма да са по големи от 4 по Рихтер“, каза още той.

Пирин Прес

Next Post

Зa пpeвишaвaнeтo нa ĸaĸвa cĸopocт мoжe дa зaгyбитe ĸнижĸaтa cи в Eвpoпa?

пн юли 24 , 2017
Πpeвишaвaнeтo нa oгpaничeниeтo нa cĸopocттa мoжe дa дoвeдe дo coлeнa глoбa, вpeмeннo oтнeмaнe нa ĸнижĸaтa или дopи зaтвop в няĸoи cтpaни в Eвpoпa. Cпopeд дaнни нa Ѕрееdіng Еurоре, Hopвeгия e cтpaнaтa, в ĸoятo oгpaничeниятa нa cĸopocттa ca cpeд нaй-ниcĸитe в Eвpoпa, a глoбитe зa нapyшилитe ca нaй-виcoĸи. Kapaнeтo c мeждy […]