ГЕРБ за 15-ти септември: Образованието е приоритет за нас

Образованието е приоритет за ГЕРБ. Това заяви депутатът от управляващата партия Галя Захариева в декларация от името на групата по повод 15 септември и началото на новата учебна година. Такива имаше от БСП и ДПС.

По думите на Захариева, образованието е най-сигурната инвестиция за по-добър живот и призова опозицията да забрави политическите амбиции, когато се говори и работи за по-качествено образование. от ГЕРБ са горди,че БГ еврокомисарят Мария Габриел новия и ресор , като така качественото образовани станало приоритет и на ЕС.

Захариева увери, че ГЕРБ ще продължат да изпълняват своите ангажименти за нови учебни програми, увеличение на учителските заплати, обхващане на повече деца в клас. Така през 2017-та средната брутна заплата на учителите била 900 лева, догодина тя ще над 1500 лева, а през 2021 година ще стига 1800 лева. С това те изпълнявали обещанието си за двоен скок на възнагражденията на преподавателите. През 2021 ще има и допълнителни пари за педагозите. ремонтирани били и над 1000 школа, като от 2007 до 2013 са реализирани проекти за 400 млн. лева,.а от 2014-до 2020 – близо 500 млн. лева. Политическите ежби нямат място из полето на образованието, каза Захариева.

Преди това пък в кулоарите на НС от БСП също излязоха с декларация, в която разкритикуваха управляващите за проблемите на образованието, закъснелите реформи и закъснялото вдигане на заплатите на учителите. те поясниха, че преподавателите се товарят с допълнителни административни задължения, сред които да правят незабавни посещения по домовете на отсъстващите деца, а към тях по график два пъти седмично ще се присъединяват служители на общината и образователния инспекторат по места.

От ДПС пък изтъкнаха в декларацията си,че трябва да се положат максимални усилия за нужните реформи ида не трябва да бъдем песимисти.Той припомни и дискусията за съдържанието на учебниците по история за 10 клас, относно тоталитарния режим. По думите на Ерол Мехмед децата продължават да не знаят детайли за Възродителния процес и за протестите на българските турци през 1989 година и етническото прочистване. Той изтъкна, че Мария Габриел има важен ресор. Надяваме се, че това ще бъде ново европейско начало на българското образование и внедряване на нови технологии в него, защото е недопустимо да изоставаме.

Пирин Прес

Next Post

Музикални звезди ще взривят панаира в Гоце Делчев, фолк певицата Андреа сред тях

пт сеп. 13 , 2019
Шоуто ще започне в 19,30 часа, за настроението на участници и гости на събитието ще се погрижи Оркестър „Европа”, с ръководител Георги Георгиев и солист Марио Караилиев. “Цирк на сцена” в компанията на много екзотични животни. Така ще стартира на 16 септември традиционният есенен панаир в град Гоце Делчев. Панаирът […]