Главният редактор на „Биволъ“: Божков явно има информация и документи, които наистина плашат властта

Главният редактор на „Биволъ“ Атанас Чобанов коментира в предаването „Студио Хъ“ по „7/8 ТВ“ последните актуални теми – със сараите на Ахмед Доган, дарението с фурми на Дубай и ситуацията с Васил Божков.

„Явно Божков добре е се е подготвил, защото страницата му във фейсбук е регистрирана още на следващия ден след кацането му в Дубай и аз усещам почерка на много добри пиари. Тоест, всичко е много обрано, пресметнато и с огромен отзвук в социалната мрежа, поне. Нервите на управляващите са напрегнати. Очакват явно с тръпка и доста нервно всеки следващ ход. Имаше едно много подробно и интересно изказване на Осман Октай, който проследява кариерата на Божков в така наречените мутренски среди. И аз днес погледнах какви документи има за това и наистина го виждам, и това е публичен факт, във фирма заедно с покойния шеф на „Мултигруп“ Илия Павлов и небезизвестния Маджо още от 1994 г. Тоест, тук имаме един човек, който е много наясно с това, което е ставало в мутренските среди, силовите групировки, СИК съответно – групировката, към която е принадлежал и Бойко Борисов чрез „Ипон“. Така че може би той има информация и документи, които наистина плашат властта“, каза Чобанов.

Той говори и по темата за резиденцията на нос „Чукалята”, за която е публична тайна, че е на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган. „Тези сараи вече са комплекс, защото вече имаме нещо като порт, марина, с вълнолом над 200 м, който за последните 2 години е изникнал там, и това се вижда от сателитните снимки. На място може да се отиде единствено по море, тъй като пътят към сарая на почетния председател се охранява строго и не се допускат нито журналисти, нито плажуващи, нито любопитни хора. И е така от 2014 г. Тогава установихме, че строителството, което тече там, е в нарушение на нормите на закона за Черноморското крайбриежие, и започнахме да пишем по този повод, да питаме институциите, и реакцията беше винаги в полза на този, който строи, тоест никой не видя нарушение, никой не видя, че височината на строежа е над позволените 12 метра. След това започнаха едни концесии за приватизиране на малкия порт, който имаше и който се вижда какъв е бил преди това с една стена около 20 метра. Тогава 2016 г. нещата увиснаха на областния управител и нямаме новини какво се случва с порта – той още е държавен или вече е станал частен. Когато ни отговориха 2016 г. последната информация беше, че има намерение фирмата, която стопанисва сарая, да приватизира порта и е внесла съответните документи. Наш грях е, че оттогава не се поинтересувахме и не ги ръчкахме всеки месец, защкто изникна вълнолом, може да изникне и площадка за хеликоптер, за летяща чиния. Сега отново сме пратили запитвания. Мисля, че в морето не може да строи, който и да е. Тоест не може да е общината, трябва най-малкото министерството да разреши. Пожарът повдига въпроси за пожарната безопасност. Един нов и модерен комплекс. Защото тази версия за късото съединение е малко наивна. Все пак е нов комплек, с изключително скъпи материали и спазване на всички мерки на противопожарна безопасност“, каза той.

 

Относно дарението с фурми от Дубай, Чобанов коментира: „Информацията, която имаме, е, че половината вече са раздадени. А другата половина очаква да бъде раздадена от склада на БЧК. Това знаем и искаме да присъстваме на раздаването, за да ги опитаме поне“.

 

Petel.bg

Пирин Прес

Next Post

МЗ: Отпада забраната гражданите на ЕС и на страни по Шенгенското споразумение да влизат в България

пт май 22 , 2020
От днес, 22 май, отпада забраната гражданите на ЕС и на страни по Шенгенското споразумение (включително Светлейшата Република Сан Марино, Княжество Андора, Княжество Монако̀ и Държавата град Ватикан) да влизат на територията на България, съобщават официално от Министерството здравеопазването. Ето как продължава съобщението от институцията: „Забраната за влизане в България […]