Глобално проучване на СЗО разглежда 4 най-обещаващи лекарства за COVID-19

Световната здравна организация призова за глобално проучване, наречено „Солидарност“, за да се намери лекарство срещу новия коронавирус

Във време, когато почти 70 лекарства и експериментални коктейли се изследват за лечение на новия коронавирус (COVID-19), Световната здравна организация (СЗО) обяви глобално изпитание, наречено SOLIDARITY („СОЛИДАРНОСТ“), за да разбере дали някои лекарства може наистина да лекува инфекции с новия коронавирус.

Изпитването, в което може да включат хиляди пациенти от десетки страни, е проектирано да бъде възможно най-просто, така че дори болници, затрупани от пациенти с COVID-19, могат да участват, съобщава престижното списние Science.

Учените предложиха десетки съществуващи съединения за тестване, но СЗО се фокусира върху тези, които според организацията са четири най-обещаващи терапии.

Това са:

  1. експерименталното антивирусно съединение, наречено ремдезивир;
  2. лекарствата срещу малария хлорохин и хидроксихлорохин;
  3. комбинация от две лекарства срещу ХИВ, лопинавир и ритонавир;
  4. и същата комбинация плюс интерферон-бета, обявени в статията в списание Science.

Лекарство за Ебола и други вируси

Първоначално разработен от Gilead за борба с ебола и свързаните с нея вируси, ремдезивир (Remdesivir) спира вирусната репликация чрез инхибиране на ключов вирусен ензим, РНК-зависимата РНК-полимераза.

Първият пациент с COVID-19, диагностициран в САЩ, млад мъж от щата Вашингтон, получава ремдезивир, когато състоянието му се влошава и получава подобрение на следващия ден, според доклад на случая в New England Journal of Medicine (NEJM).

Пациент от Калифорния, лекуван с ремедезивир, също се възстановява.

Що се отнася до препаратите хлорохин (Chloroquine) и хидроксихлорохин (hydroxychloroquine), научната група на СЗО, проектираща SOLIDARITY, първоначално бе решила да отстрани двете лекарства от изпитанието, но промяни мнението си на среща в Женева на 13 март, тъй като на лекарствата бе обърнато „значително внимание“ в много страни, според доклада на работна група на СЗО, която разглежда потенциала на лекарствата.

Наличните данни и резултатите от пациенти с COVID-19 са несигурни.

Лечение с хлорохин

Проучванията в клетъчни култури показват, че хлорохините имат известна активност срещу SARS-CoV-2, но необходимите дози обикновено са високи – и могат да причинят сериозни отравяния.

Китайски изследователи, които съобщават за лечение на повече от 100 пациенти с хлорохин, рекламират предимствата му в статия в BioScience, но данните, които са в основата на твърдението, не са публикувани. Като цяло повече от 20 проучвания на COVID-19 в Китай са използвали хлорохин или хидроксихлорохин, но както отбелязва СЗО данните за резултатите им са трудно достъпни.

„СЗО се ангажира с китайските колеги в мисията в Женева и получи уверения за подобряване на сътрудничеството, обаче данните относно проучванията за хлорохин не са споделени.“

Изследователи от Франция публикуват проучване, в което лекуват 20 пациенти с COVID-19 с хидроксихлорохин. Те заключават, че лекарството значително намалява вирусното натоварване в назалните проби. Но това не е рандомизирано контролирано проучване и в него не са отчетени клинични резултати като леталните изходи..

„По-специално хидроксихлорохинът може да причини повече вреда, отколкото полза. Лекарството има различни странични ефекти и в редки случаи може да навреди на сърцето“, се казва в статия, публикувана в петък на Американското общество на медицината.

 

Ритонавир / лопинавир

Ритонавир / лопинавир (Ritonavir / lopinavir), комбинирано лекарство, продавано под търговската марка Kaletra, е одобрено в САЩ през 2000 г. за лечение на HIV инфекции.

Първият опит с COVD-19 обаче не бе обнадеждаващ. Лекарите в Ухан са давали на 199 пациента по две хапчета лопинавир / ритонавир два пъти на ден плюс стандартни грижи или само стандартни грижи. Не бе забелязана значителна разлика между групите, съобщават изследователите в New England Journal of Medicine (NEJM) на 15 март.

„Но авторите предупреждават, че пациентите са били много болни – повече от една пета от тях са починали – и затова лечението може да е било назначено твърде късно, за да помогне“.

Ритонавир / лопинавир и интерферон-бета

Ритонавир / лопинавир + интерферон бета е друга възможност. Комбинацията от трите лекарства сега се тества при пациенти с MERS в Саудитска Арабия в първото рандомизирано контролирано проучване за това заболяване.

Но използването на интерферон-бета при пациенти с тежка форма на COVID-19 може да бъде рисковано, според някои специалисти. Ако бъде приложен късно, той лесно може да доведе до по-лошо увреждане на тъканите, вместо да помогне на пациентите.

За да се получат стабилни резултати от изследването, вероятно ще трябва да участват няколко хиляди пациента от Франция, Испания, Великобритания, Германия и страните от Бенелюкс, се казва в прессъобщение на Френската агенция за биомедицински изследвания INSERM. Изпитването ще бъде водено Флорънс Адер (Florence Ader), изследовател по инфекциозни заболявания в Университетския болничен център в Лион.

 

nauka.offnews.bg

Пирин Прес

Вашият коментар

Next Post

Днес е Благовец !

ср мар. 25 , 2020
Той е част от Великденския празничен цикъл и винаги се отбелязва на 25 март. Благовещение – една прекрасна, наситена със символика дума, разкриваща същината на християнската вяра. На този ден камбаните на църквите известяват благата вест за зачатието на божия син. Според Евангелието на 25 март божият ангел пазител – […]