Гоце Делчев: Нов вид телефонна измама се появи в града

Нова измама по телефона е в ход последните дни в Гоце Делчев.

Любезен глас на млада жена се обажда с новина, че точно вашият телефонен номер е избран и е спечелил 2000 лева. Ако повярвате, следват още уточняващи въпроси, от кой град сте, как са трите ви имена и адрес.

По този начин измамниците събират лични данни и зареждат ваучери за разговори през мобилните си телефона за ваша сметка, разясниха от полицията. От там отново напомнят – не съобщавайте личните си данни, адрес, банкова сметка и друга лична информация, когато Ви звънят по телефона./Дарик/

Как да се предпазим и да реагираме при телефонна измама

Характерна черта от българския характер е силната привързаност между роднините и особено между родители и деца, както и между баби и дядовци и внуци.  В напрегнатото ежедневие непрекъснато се безпокоим за здравето на нашите роднини или да не им се случи нещо лошо / да попаднат в трудна ситуация при която да се нуждаят от нашата помощ или съдействие/ Тези черти от характера ни и това, че сме доверчиви се използват от измамниците, които много ловко ни вкарват в заблуждение и се възползват от това, като ни мамят и ни вземат парите или скъпи вещи.

Най честите измами стават по телефона/ мобилен или стационарен/ в голяма част от случаите измамниците предварително проучват своите жертви, като ползват техни данни от телефонен указател или в разговор със съседи, магазинери и други. В много случаи личните данни не са добре защитени и могат да се ползват от извършителите/ от бележки за различни сметки до изборни списъци/.

В тези случаи след като ги изберат по телефона измамниците се обръщат към тях по имена, обикновено се обаждат  на родители или дядовци и баби и с плачещ глас им съобщават, че те са тяхното дете или внуче и с него се е случил инцидент, като най-често това, е че са причинили катастрофа има пострадал човек и ще ги задържат в ареста на полицията. Ловко използват обстоятелството от силното вълнение на измамения, често прерастващо във паника и им предлагат с тях да говори прокурор или началник от полицията, които може да оправи работата срещу пари. Тогава се включва втори измамник и с заповеден тон нарежда в най-кратък срок да се предадат пари обикновено според възможностите на жертвата, но при никакви обстоятелства да не се уведомява полицията.
Измаменият в стремежа си да помогне на близкият си изпаднал в беда лесно става плячка на безскрупулните измамници. Подобни са и измамите, когато става въпрос за болен роднина, измамниците използват силната роднинска обич, готовността за помощ, изненадата, мъката и доверчивостта им.

Какво трябва да правим при подобни обаждания:

  • най-важното е да запазите самообладание, не се поддавайте на паника.
  • не казвайте името си и името на този за когото се представят. Това ще затрудни измамника ще го обърка и ще го принуди да ви задава допълнителни въпроси по които вие може да се усъмните в истинността на това, което ви казва.
  • задайте му контролен въпрос за да проверите дали не ви лъже, питайте го за нещо , което чужд човек не може да знае.
  • веднага се обадете лично от ваш телефон на близък човек и споделете за разговора, в случай на измама по най-бързия начин на тел. 166 или 112 уведомете полицията или кмета на населеното место и следвайте техните инструкции. Важно е да се знае, че държавни служители / полицаи, прокурори, лекари, данъчни инспектори, пожарникари, митничари други /нямат право да ви се обаждат по телефона и да ви искат пари или скъпи вещи за каквото и да е.

Не изпадайте в паника, овладейте се и следвайте дадените ви инструкции от полицията. Постарайте се да защитите надлежно личните си данни. В случай, че сте потърпевши или искате да споделите нещо с нас можете да ни потърсите на електронният ни адрес за съвет или оказване на съдействие

Пирин Прес

Next Post

Започва строителството на АМ „Струма“ между Кресна и Сандански

ср авг. 17 , 2016
През септември започва строителството на автомагистрала „Струма“ между Кресна и Сандански. Това заяви в сутрешния блок на БТВ министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, съобщиха от пресцентъра на МРРБ. Отсечката е с дължина от 24 км и е обособена в лот 3.3. Договор с изпълнителя на строителството Консорциум […]