Гърция даде гражданство на силистренката Костадинка Кунева

В знак на уважение Гърция даде гражданство на евродепутата от СИРИЗА Костадинка Кунева, която е родом от Силистра. Българката, завършила история във Великотърновския университет, става известна със своята синдикална дейност в Гърция като генсек на Атинския съюз на чистачите и домашните помощници.

Тя защитава правата им дори след като е нападната брутално и залята със сярна киселина през 2008 г. Кунева е сред най-активните евродепутати, популярността й в Гърция е много висока, предаде БНР.

От днес българката Костадинка Кунева е и гръцки гражаданин с решение на Министерството на вътрешните работи в Атина. Министър Алексис Харицис направи изявление: „Това е акт на уважение от страна на гръцката държава към една жена, която се превърна в символ и вдъхновение за всички хора, които се борят за един по-добър свят“.

Гръцките медии често излъчват репортажи от дейността на Кунева в Европарламента. Хората признават, че тя е сред най-активните евродепутати с позиции и мнения в защита правата на работещите. Според днешни коментари в медиите повечето симпатизанти на СИРИЗА биха гласували за Кунева отново да влезе в Европарламента.

В социалните мрежи евродепутат Кунева благодари с думите: „За мен е чест да стана гражданин на европейска страна, където обществото знае какво е човещина и демокрация“. 

Пирин Прес

Next Post

В 11 града у нас е отчетено замърсяване на въздуха

нд дек. 23 , 2018
В 11 града у нас е отчетено замърсяване на въздуха. Това сочат данни на показателя „Air Quality Index“ на Европейската комисия. Данните от тази сутрин показват, че концентрацията на фини прахови частици (PM10) е над нормите в редица градове у нас. Най-мръсен е въздухът в София, където запрашаването е около 4 пъти […]