Гърция и Северна Македония се скараха и за мусаката

Нова криза изправи Гърция и Северна Македония една срещу друга, като този път спорът е породен от мусаката, съобщава британският в.“Таймс“.

В публикацията, цитирана от турската телевизия НТВ, се посочва, че кризата възникнала на кулинарен панаир в Германия, където на щанда на Македония сервирали мусака, претендирайки, че това ястие е техен национален символ.

Гръцки готвачи били шокирани да видят ястието, сервирано под плакат с надпис „Македонската кухня – вкусът на традицията“. Гръцки собственик на ресторант разказал, че представителите на бившата югорепублика представяли не само мусаката за свое национално ястие, но също и „гръцкото кисело мляко и гръцкото кафе“.

Македонските готвачи обаче настоявали, че „мусаката от векове принадлежи на Македония“. В знак на протест срещу тези претенции собствениците на ресторанти и таверни започнали да споделят снимки на сготвени от тях мусаки, за да изтъкнат гръцката им принадлеждност.

„Таймс“ напомня, че Атина отдавна възразява срещу използването на името Македония като наименование на бившата югорепублика и внушенията, свързани с историческата личност на Александър Велики./Български новини

Пирин Прес

Next Post

Чудо осени България! Преподобна Стойна се яви на мъж от Горна Оряховица

вт февр. 5 , 2019
На Рождество Христово Георги Петков от Горна Оряховица посетил петричкото село Златолист, където го сполетяло необичайно видение. По думите на мъжа пред очите му се явила Преподобна Стойна, която преди време отново му се привидяла, и му споделила пророчески слова. Ето как разказва феноменалната история самият Георги: „Преди 10 години […]