Гърция нападна Турция и за строителството на АЕЦ „Аккую“

Министърът на външните работи на Гърция заяви, че строителството на атомната електроцентрала „Аккую“ в южната част на Турция е проблем за сигурността на по-широкия регион и се оплака, че Анкара не иска да обсъжда въпроса със своите съседи, пише Kathimerini.

„Турция иска да построи атомна електроцентрала в Аккую. Не трябва ли съседните държави да се съгласят за параметрите на сигурност? Има проблем в по-широката област. Този район не е без земетресения. Това не е ли опасност за Гърция?“ – каза Дендиас. Той също така разкритикува позицията на Турция в Източното Средиземноморие и Егейско море.

„Вместо да решава общите проблеми, [Анкара] предлага разрешаването на почти несъществуващи спорове“, каза той. Що се отнася до скорошната ситуация в южната част на река Марица, където Анкара представя част от района като турска територия, Дендиас заяви, че спорът е създаден поради промени в речното корито, които затрудняват определянето на точните граници.

„Не обичам да създавам напрежение между две страни, които са съюзници“, каза той и добави, че съвместен комитет може да разреши тези въпроси. „Говорим за няколко десетки метра“, отбеляза той.

Междувременно в сряда гръцкото външно министерство обвини Анкара в опит да „фабрикува история“, след като турското външно министерство излезе с изявление, в което отрича коментарите на гръцките политически партии по повод годишнината от изгонването на гърците от черноморското крайбрежие на Турция – което Атина представя като „Понтийски геноцид“ и клане на етнически гърци от турците по време на Първата световната война и последвалата гръцко-турска война – като „безпочвени и екзалтирани“.

„Историческата истина, самокритиката и отпадането на ревизионизма са условия за [провеждане] на добронамерен диалог и борба с крайностите на национализма, за помирението на хората и държавите и тяхното мирно съвместно съществуване“, заявиха от гръцкото министерство.

Също в сряда турските изтребители извършиха нов кръг от прелитания в източната част на Егейско море над островите Антропофагой и Агатониси.

Пирин Прес

Вашият коментар

Next Post

Официално от Васил Божков: Наско Сираков получава акциите на Левски!

пт май 22 , 2020
Наско Сираков ще получи акциите на Левски, ако ги иска. Това обяви Васил Божков на страницата си във „Фейсбук“. Легендата на „сините“ получи най-много гласове в анкетата, която укриващият се в Дубай бизнесмен организира в четвъртък. Самият Сираков наскоро публично обяви, че е готов да вземе мажоритарния дял от акциите […]

Pirin Press