ДАРЕНИЕ ЗА ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ-ГР. РАЗЛОГ

В навечерието на празника на град Разлог-24 октомври, Историческият музей в града увеличи експонатите си от ценни вещи. 

Иван Костадинов Парапунов от гр. Разлог дари ценна старопечатна книга, два писани сандъка за чеиз и кърпа за дар. Вещите са принадлежали на неговата баба Мария Витанова Парапунова /1899-1990 г./, която често му разказвала историята за старата книга. По време на събитията от Кръстовден /1903 г./, когато е била опожарена Крапата махала, всички жители от квартала отиват на хълма Голак да пренощуват. Мария Парапунова е носела книгата у себе си и по този начин тя е запазена до днес.

Снимка на Община Разлог/ Municipality of Razlog.

Снимка на Община Разлог/ Municipality of Razlog.

Интерес представляват и твърдите корици на книгата, които са облепени с кожа и имат метални закопчалки. От вътрешната страна на кориците са запазени приписки с молив. Сандъците се отличават с богата флорална украса и мотиви.
Дарението прие директорът на музея Христина Манова, която благодари за дарението. То ще бъде включено в новата експозиция на музея.

Пирин Прес

Next Post

ОБЩИНА РАЗЛОГ ЗАПОЧНА ПОЧИСТВАНЕ НА РЕЧНИТЕ КОРИТА

пн окт. 16 , 2017
Във връзка с намаляването на вредното въздействие на водите, Община Разлог предприема превантивни мерки за почистване на коритата на реките Бяла, Язо и Изток. Ще бъдат почистени от речни наноси, битови отпадъци, храстовидна и дървесна растителност участъците на Бяла река от мост на ул.“Даме Груев“ до мост на ул.“Опълченска“, от […]