Дарения решават съдбата на храм, копие на „Ал. Невски“

Само на дарители разчитат жителите на санданското село Джигурово, за да сбъднат своята мечта – построяването на умаленото копие на храм-паметника „Александър Невски”. „Постройката е вдигната в груб строеж. Все още не сме се разплатили на 100% със строителя. Това е първата ни задача, защото искаме да сме коректни. Чак след това ще продължим с работата по църквата. Дано кампанията ни по набиране на още средства завърши с успех и сбъднем мечтата си да имаме храм, който е копие на „Александър Невски” в столицата – с уникална архитектура и площ от близо 300 квадратни метра”, заяви кметът на село Джигурово – Тодор Тетимов.

Кутии за дарения са поставени на много места в общинския център Сандански – в обекти на големи търговски вериги, в обществени институции. Разчита се не само на местните жители, но и на многото туристи, които посещават курортния град. „Успяхме да купим две от трите камбани. Те ни струват 10 500 лева. Тествахме ги с архиерейския наместник отец Георги, имат уникален звук. Третата камбана ни я правят в момента, тя е на цена от 5500 лева”, разкри кметският управник.

До момента за каузата са помогнали стотици дарители, община Сандански и Дирекцията по вероизповедания към Министерския съвет. Но са необходими още над 100 000 лева, за да се завърши, изографиса и оборудва молитвеният дом. „Вярваме, че ще се намерят добри хора, които ще ни помогнат”, казват жители на населеното място. Няма да има друг такъв храм в региона. Всички ще се гордеят с него, щом той отвори врати, убедени са те.

В селището има само гробищен храм, който обаче е малък и не отговаря на нуждите на местните жители. А и е много далече от населеното място, възрастните хора не могат да стигат до него. Новата света обител ще е на два етажа и ще носи името „Свети свети Петър и Павел“. Тя е в самия център на селото, на метри от сградата на кметството.

Пирин Прес

Next Post

Банскалия открадна три галона бира от магазин

ср ян. 17 , 2018
Крадец на бира заловиха в Банско. 51-годишният И.Щ. от Банско решил да си вземе три галона с бира без да ги плати от хранителен магазин в града. Кражбата е извършена в понеделник в 19:45 ч. По случая е образуван заявителски материал. Мъжът е задържан за 24 часа.