Децата на Благоевград ще бъдат зарадвани от кмета инж. Румен Томов с мартеничка

Община Благоевград ,по повод настъпването на българския празник – Деня на Баба Марта / 1 март/ ,ще зарадва с мартеници  децата на Благоевград с пожелания  да растат здрави, румени и засмени.

Мартениците – усукани бяла и червена нишка, символ на здраве, ще бъдат подарени от  името на кмета инж. Румен Томов  в навечерието на месец март и идващата пролет. Децата, които посещават  детски ясли и детски градини , както и всички потребители на социални услуги на територията на община Благоевград ,ще се закичат с мартеници. Те са изработени по инициатива на Община Благоевград за съхраняване на българските традиции.

Според народните поверия ,на 1 март идва края на зимата и започва новата стопанска година. Мартениците се носят или до 9 март – църковния празник Свети 40  мъченици или до 25 март – църковния празник Благовещение. Мартеницата може да се свали и при първото виждане на щъркел, лястовичка, кукувица или цъфнало дърво.

 

Пирин Прес

Next Post

Деца от детска градина ,,Детски свят“ Благоевград подариха мартенички на кмета инж. Румен Томов и екипа му

пт февр. 28 , 2020
Днес, с пожелание за здраве и успехи, малчугани от детска градина ,,Детски свят“ Благоевград  подариха мартенички на кмета инж. Румен Томов и екипа му. Облечени в народни носии, малките ,,Пижо и Пенда“ изпълниха стихчета, свързани с предстоящия празник, и пожелаха здраве, щастие и много радост! Децата бяха посрещнати в общината […]