Днес е Благовец !

Той е част от Великденския празничен цикъл и винаги се отбелязва на 25 март.

Благовещение – една прекрасна, наситена със символика дума, разкриваща същината на християнската вяра. На този ден камбаните на църквите известяват благата вест за зачатието на божия син. Според Евангелието на 25 март божият ангел пазител – Архангел Гавраил долита при Дева Мария и й съобщава: “Радвай се, благодатна! Господ е с тебе; благословена си ти между жените.”

На Благовец пролетта идва и дава път на новото начало. Поверието гласи, че какъвто е днешният ден, такава ще е цялата година.

Затова днес бъдете слънчеви, усмихнати, спокойни, уверени, че идните месеци ще са хубави. Бъдете всеотдайни към работата и семействата си, добри към околните.

Благовещение и поверията, които трябва да спазваме, за да сме успешни през цялата година

Благовещение e празник за всички християни, независимо от традицията и църквата, към която принадлежат.

В народните представи този ден се свързва с идването на прелетните птици и с окончателното пролетно пробуждане на природата. Според народните поверия след Благовещение всеки гледа да излиза от къщи сит и с пари в джоба, та ако го закука кукувицата, да бъде през цялата година сит и с пари, пише Edna.bg.

Вярва се, че ако някой види най-напред щъркел, който не лети, а лежи или ходи, недобро ще го сполети.

Ако мома или момък види най-напред лястовица, три пъти завързва празна кърпа, поставя я на покрива и след три дни по нея гадае какъв (каква) ще вземе. В този ден се извършват дейности с насърчаващо значение, което приписват на празника. Сеят зеленчуци и присаждат плодните дръвчета, за да са “благи”, “плашат” овошките, които не дават плод, бележат агнета и ярета, защото се вярва, че по-малко ще ги боли.

Пчеларите отварят кошерите и пускат пчелите, за да събират сладък мед. Пробиват ушите на момиченцата, за да им сложат обици. Вярва се, че на Благовещение и най-силната отрова губи своята сила.

Според поверието на този ден излизат самодивите и самовилите. “Събуждат се и излизат от дупките” змиите и гущерите. В тази връзка се изпълняват редица обредни действия, които според народните вярвания имат предпазваща и прогонваща сила.

Преди изгрев палят огън на едно или на три места или по всички ъгли на двора и слагат говежда тор да пуши и прогонва влечугите. Деца и възрастни удрят тенекии и звънци и с тичане обикалят двора и къщата. Тези действия са съпроводени с изричането на специална словесна формула: “Бягайте, змии и гущери, днеска е Благовец” или “Бягайте, змии, Благовец ша ва затисне” и др. под. Като прескачат огъня, момците си пърлят леко краката, за да не ги хапят змиите през лятото.

Пак за предпазване жените не шият ­ “да не ги дупчат змиите”, не месят хляб, “че ще се свие змия на него”.

На обредната трапеза присъстват риба (изпечена или сварена), шарена пита, лучник.

Пирин Прес

Next Post

В деня на Благовещение, църквата "Свето Благовещение" в Разлог отбелязва своя празник

ср мар. 25 , 2020
Храмовият празник на църквата „ Св. Благовещение” в Разлог  отбелязваме днес! Този храм е единствен в епархията, посветен на благовещението на Света Дева Мария. Църквата „Свето Благовещение“ е построена по образец на Варненската митрополия през 1936 г., а три години по-късно е изографисана и официално открита. През 2012 г. бе […]