Днес е голяма празник: Кръстопоклонна неделя!

На 3 април 2016 г. е третата неделя на Великия пост – Кръстопоклонна неделя. Празникът Кръстопоклонна неделя се отбелязва днес. Това е един от дните, когато специално се покланяме на един от най-ярките символи на нашата вяра – Светият и Животворящ Кръст Господен. Той се изнася от олтара и се поставя в центъра на храма.

Смята се, че в средата на постите този ритуал дава на християните духовна сила да извървят до край пътя на пречистването до деня на Възкресението. По традиция кръстът остава за поклонение в центъра на всеки храм до следващата неделя.

Ако Благовещението – благата, радостна вест за предстоящото рождение на Божия Син, е началото на човешкото спасение, то кръстът е неговото изпълнение. Защото чрез кръста Спасителят изкупи греховете на света и даде Себе Си откуп за спасението на всички, които са вярвали, вярват и ще вярват в Него.

По този повод на Кръстопоклонна неделя Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит ще оглави Патриаршеска св. Василиева Литургия в митрополитската катедрала на София „Св. Неделя“. Начало на св. Литургия ще бъде о от 9,00 часа.

Във всички епархии на Българската православна църква се отслужва празнична Света Литургия и християните се покланят на изнесения в храма Кръст. Два пъти в годината Православната църква поставя Христовия кръст в центъра на своето богослужение. Тези два празника разполовяват годишния кръг на две. Единият празник е днес – в средата на Великия пост, а другият – на 14 септември.

За имен ден черпи Нели – древногръцко име, което означава светла, обяснява sanovnik.bg. Жените с това име празнуват имен ден на Кръстопоклонна неделя.

Пирин Прес

Next Post

Разлог: Последният урок с клуб "Млади възрожденци"

нд апр. 3 , 2016
????????? ?? ???? „????? ???????????” ?? ????? ? ???????? ?????? ?? ?????????? ???-?????????? ?????? ?? ????????? ?? – ?? ??????? ????????? ? ?????? ???? ?? ?? ??? ???? ????????? ?? V ????.   ??????????????? ????????? ???? ???? ? ??????????? ?? ???????, ??????? ??????? ? ???????. ???????? ???????? ????????? ?? ??????????? […]