Днес имен ден празнуват всички с името Боян, Бойка, Бойко

На 28 март станал мъченик най-големият син на кан Омуртаг Боян-Енравота. След като приел тайно християнството, неговото духовно християнско име било Боян, княз Български.

 

След като не могъл да откъсне своя син от християнските традиции, кан Омуртаг го лишил от правото да застане на престола един ден, въпреки че бил първородният син. Когато кан Омуртаг починал, начело на страната застанал третият син Маламир. Историците предполагат, че вторият син и техен брат Звиница бил починал.

 

Според записките на Теофилакт, първородният син Енравота помолил своя брат да му даде Кинампленник, който се намирал в тъмницата, затворен по заповед на техния баща кан Омуртаг. Без да подозира защо Енравота иска свободата на Кинам, Маламир заповядал да го освободят. Причината е, че Кинам бил християнин, а под неговото въздействие Енравота станал също християнин с името Боян. Доносници уведомили Маламир, че Енравота приел официално християнството и се ядосал изключително много, понеже приел постъпката на своя брат като родоотстъпничество. Привикал го и му заповядал да се откаже от друговерството. Боян отказал да се подчини и собственият му брат Маламир дал заповед да го посекат с меч.

 

Преди да бъде посечен, Свети Боян, княз Български казал, че неговата смърт няма да попречи християнството и кръстът да се ширят все повече по българските земи. Ще бъдат издигнати храмове в името на Светата Троица и праведни свещеници ще служат на истинския Бог, без да принасят жертви на несъществуващи божества.

 

След екзекуцията, Свети Боян се превърнал в първия българин – мъченик за вярата. Според изследванията на българска учителка и краевед, мощите на Свети Боян, княз Български се намират в костницата под църквата „Св. Йоан Предтеча“ в гр. Стамболийски. Учителката разчела надписа на плочата в олтара на църквата от Х век. Надписът представлява 21 реда хоризонтален текст на старобългарски, в който името на Свети Боян Енравота е споменато 6 пъти.

 

От надписа става ясно, че той е погребан точно на това място в една златно-сребърна костница. Имен ден празнуват Боян, Боби, Бояна, Боянка, Бени, Албена, Бойка, Бойко, Боко. На 28 март почитаме още паметта на преподобните Иларион и Стефан, свещеномъчениците Георги, епископ Загорски и Петър, презвитер Мъгленски.

Пирин Прес

Next Post

Поставиха контейнер предназначен за всякакъв вид отпадъци в Елешница

сб мар. 28 , 2020
Кметство Елешница и Община Разлог продължават да се грижат за чистотата на селото. Поставиха нов вид контейнер, който се намира до бившия стол срещу моста и е предназначен за всякакъв вид отпадъци – строителни, битови, растителни и други и ще бъде извозван, колкото пъти в месеца е необходимо. С това […]