Добринище: Древният ритуал „Топене на китки” ще събере хората на 5 май

Уникален празник ще се проведе в град Добринище навръх Гергьовден. Хиляди местни хора и гости, облечени в народни носии, ще участват в автентичния ритуал „Топене на китки”.

Обичаят е важен и почитан и в четирите махали на населеното място. Той започва още на 5 май вечерта. Всяка мома носи китка цвете, на която с червен конец завързва някакъв предмет – синджирче, пръстен, гривна, обеца, мънисто. Това са белези за разпознаване чия е китката. В голям глинен съд се налива вода. Момите натопят китките в него и те престояват цяла нощ под трендафил. Рано сутринта на 6 май малко момиченце взема една по една китките и нарича за здраве, обич, късмет и сполука през годината.

„Детето не знае коя китка на коя мома я. Те научават какво ги чака през годината – коя ще се омъжи, коя ще си намери работа, коя ще пътува в чужбина, коя ще получи блага вест. Почти всички жители ще участват в тържеството, аз ходих до Благоевград, за да си купя народна носия. Препоръката ни към гостите от страната и чужбина, които ще дойдат, е да бъдат в народни носии. Разбира се, че няма да върнем никой, който няма такова облекло”, заяви кметът на Добринище Китан Галчев.

Всенародното веселие стартира навръх Гергьовден още в 08,30 часа и ще продължи цял ден. На сцената и на площада ще се вият дълги и кръшни народни хора. Очаква се много чужденци от курортите Банско и Разлог да станат свидетели на уникалния празник в града под Пирин планина.

Пирин Прес

Next Post

Какво да правим, ако си изгубим или ни откраднат личните документи?

чт апр. 14 , 2016
В срок от 3 дни след загубването трябва да уведомите най-близкото поделение на МВР – районното полицейско управление (РПУ). Това означава, че няма значение в кое РПУ ще съобщите за липсата на документите ви – това не е обвързано нито с постоянния ви адрес, нито с настоящия или с мястото, […]