До края на февруари изплащат парите за тютюна

„В диапазона 20-29 февруари, с около два месеца по-рано, около 76 милиона лева ще бъдат изплатени на българските тютюнопроизводители по схемата преходна национална помощ за тютюн, необвързана с производството, за Референтната рамка 2007, 2008, 2009 година. Тези средства ще получат 42 290 бенефициенти, участвали по схемата“ – съобщи за Радио Благоевград Цветан Филев, председател на Националната асоциация на тютюнопроизводителите в България, президент на УНИТАБ – ЕВРОПА и вицепрезидент на ЕЛТИ, след проведения на 21 януари, първи за тази година, Консултативен съвет по тютюна.

На заседанието са били гласувани и одобрени ставките за помощта по сортови групи „Басми“, „Каба Кулак“, „Бърлей“ и „Виржиния“. Те са на база 5% намаление, спрямо предходната 2018 г. Стопаните, отглеждащи тютюн от сорта „Басми“ до 1000 кг. ще получат по 2.18 лв./кг; от 1000 до 2000 кг. по 2.12 лв./кг. и за над 2000 кг. по 1.41 лв./кг. Ставката за тютюнопроизводителите, отглеждащи „Каба Кулак“, е 1.11 лв./кг.; за сорт „Бърлей“  е 0.81 лв./кг. и за „Виржиния“-0.64 лв./кг.

Според Цветан Филев, бъдещето развитие на тютюнопроизводството след 2020 година, не изглежда розово. „За съжаление, тютюнът е сектор, който и сега не получава европейско финансиране, няма да получава такова и след 2021 година. Затова, идеята е, всички земеделски сектори, които получават преходна национална помощ в България , да се обединят и да подкрепят предложението на земеделския министър Десислава Танева, което тя изложи на Съвета на министрите на Европа, а именно, преходната национална помощ, да продължи да продължи да функционира като схема и през новия програмен период 2021-2027 г.“ – коментира още председателят на Националната асоциация на тютюнопроизводителите. По думите му, има европейски държави, които се очаква да подкрепят това предложение, като много важна е ролята на браншовите институции, които трябва да намерят подкрепа на това предложение, освен на браншово и на международно институционално ниво.

Цветан Филев

Цветан Филев

 

По искане на Националната асоциация на тютюнопроизводителите, земеделското министерство е поело ангажимент за решаването на един много голям проблем, а именно, невъзможността на тютюнопроизводителите да сключват еднодневни трудови договори със сезонните работници. „По този повод, ще бъде изпратено писмо до Министерството на труда и социалната политика с искане за промяна на Наредбата и за премахването на тази несправедливост. Ние, този път не молим. Отправихме много остър апел към Аргарното ведомство, този проблем да бъде решен в най-кратък срок, защото търпениетони е изчерпано.“  – категоричен бе Цветан Филев.

bnr.bg

Пирин Прес

Next Post

Община Кюстендил обяви началото на записването за конкурса Девойка Кюстендилска пролет 2020 г.

чт ян. 23 , 2020
Кандидатките могат да заявят своето желание за участие в кастинга от 24 януари до 7 февруари, в отдел “Култура и духовно развитие” .   Момичета, които искат да станат Девойка Кюстендилска пролет 2020 трябва да са навършили 16 години.За допълнителна информация: тел. 078/55 00 35. Снежанка Пенова е Девойка Кюстендилска […]