„Дракон“ на SpaceX с двама астронавти бе изстрелян в орбита

Въпреки прогнозите за бури, тази вечер в 22 ч. 22 мин. наше време бе изстрелян пилотираният кораб на компанията на Илон Мъск Спейс Екс (SpaceX) с двама астронавти на борда.

 

Това е първото извеждане на астронавти в орбита от частна компания. Освен това НАСА за първи път от почти десетилетие изстрелва пилотиран кораб от американска земя.

Скачането с Международната космическа станция се очаква след 19 часа полет.

Преди качването си на кораба, астронавтите Дъг Хърли и Робърт Бенкен облякоха лъскавите си чернобели космически костюми с помощта на техници с черни маски, ръкавици и черни качулки, изглеждащи като нинджи.

Преди да тръгнат за площадката за изстрелване с високопроходим автомобил на Тесла (Tesla), другата компания на Мъск, Бенкен показа прегръдка, отправена към 6-годишния му син Тео и го попита: „Ще слушаш ли мама, ще направиш ли живота й по-лесен?“. Хърли пък изпрати въздушна целувка на 10-годишния си син и съпругата си.

По-рано днес директорът на НАСА Джим Брайдънстайн съобщи в Туитър, че стартът на пилотирания кораб „Дракон“ към МКС може да се състои на 30 май.

Изстрелването на „Дракон“ беше отложено на 27 май заради лошите атмосферни условия.

По-рано днес прототип на ракетата „Старшип“ , конструирана също от частната компания „Спейс екс“ експлодира по време на наземни изпитния в южната част на щата Тексас. Копанията продължава да разработва с ускорени темпове ракетата, преди нейното изстрелване. Експлозията по време на теста няма връзка с предстоящия старт на астронавтите от НАСА с пилотирания кораб „Дракон“. „Старшип“ е ракета с височина 120 метра и полезен товар от 100 тона, която е предназначена за пилотирани полети до Луната и Марс. Тя принадлежи към новото поколение тежки-ракети носители на „Спейс екс“, които могат да бъдат използвани многократно.

 

Vesti.bg

Пирин Прес

Next Post

14 са новите случаи на коронавирус у нас

нд май 31 , 2020
Това съобщи доц. Димо Димов –  606 са изследваните. Общият брой на заразените вече е 2513. В София новите случаи са 3, в Сливен – 4, в Разград и Ямбол  има по двама новоокрити заразени, а в Благоевград, Видин и Пазарджик – по 1. Има два нови случая на заразен […]