Дупница: Общината ще печели по 100 хил. лева годишно от преструктуриране на дълг

По около 100 хиляди лева годишно ще печели общината в Дупница чрез преструктуриране на дълга си, обяви зам.-кметът по финансите Олга Стоянова. Тя уточни, че кметството обслужва кредити от около 5 мил. лева – 2,9 мил. са от облигационен заем, останалите по ФЛАГ. Чрез предоговаряне на условията ще има „облекчения“ в лихвите в посочения годишен размер.

Лихвата от над 5%, какот е сага, ще падне до ниво 3,2%. „4,7 млн. лева са задълженията ни. Разговорите са ни в посока запазване на периода на дълга, който е с падеж 2024 година, като само от лихвите, които ще спестим за този период, говорим за 661 000 лева до 2024 год. При това искаме и без да е необходимо обезпечаване със сграден фонд. Само за 2016 година говорим за 101 000 лева спестени по този начин“, поясни Китанова.

Процедурата по рефинанинсирането на дълга преминава през обсъждане в общинския съвет и през обществено обсъждане. Преди 3-4 години кредитният рейтинг на Дупница бил много нисък, общината имала дългове от около 20 мил. лева. Нито една банка не искала да финансира. „Вече е различно. Подготвяме подробно и обосновано предложението си до общински съвет. Това ще ни даде възможност да работим още по-добре“, обяви кметът на града инж. Методи Чимев.

На пресконференция в сряда той коментира и внесената за разглеждане на сесия на общинския съвет докладна записка за поемане на кредит овърдрафт от 500 000 лв.

„Това е възможност община Дупница да разполага със средства по сметка, като бенефициентът плаща лихва само по усвоената част. Имаме няколко проекта, които предстои да стартират или са в процес на подготовка, но за тях са нужни средства за съфинансиране в следващия месец-два. За проектирането на жк. Бистирца например, което замисляме, са необходими 50 000 лева, по т.нар. Норвежка програма и мерките за енергийна ефективност на 9 обекти са нужни 140 000 лева. Обявихме процедурата за общия устройствен план, където безвъзмездно ще получим между 100 и 150 000 лева, но до 216 000 лева, трябва да ги осигурим ние…“, мотивира докладната инж.Чимев.

Пирин Прес

Next Post

Чужди специалисти у нас започват с 1600 лв заплата

чт апр. 14 , 2016
Депутатите гласуваха на второ четене Закона за трудовата миграция. Според решенията висококвалифицирани специалисти от държави извън Европейския съюз ще бъдат наемани с възнаграждение не по-ниско от две средни заплати за страната и по ускорена процедура, съобщава Economic.bg. През 2015 г. средната заплата за страната е била 790 лв., което означава, че […]