Д-р Кунчев с разяснения за отпадането на 14-дневната карантина

На база на ситуацията и данните от Европейския център по контрол на болестите решението е да премахнем 14-дневната карантина за пристигащите български и чужди граждани от страните от ЕС, Сърбия и Северна Македония.

Това съобщи д-р Ангел Кунчев.

Карантината обаче остава за хората, които пристигат от осемте страни с най-висока заболеваемост през последните две седмици в Европа – Швеция, Великобритания, Белгия, Холандия, Португалия, Испания, Малта и Италия. При завръщане от тези страни 14-дневната карантира остава.

Важно е да знаем, че носенето на маска е важно тогава, когато сме в закрити пространства с много хора и контактуваме с тях. Носенето на маска има смисъл, когато тя наистина се носи. Носенето на маска на врата с нищо не ни помага. При обикновените маски възможността за поглъщане на въздух, който не е филтриран от нея и без това не е малка, затова, ако искаме да се предпазим, тя трябва да покрива и носа, и устатата.

По същия начин стоят нещата с ръкавиците. Те не ни осигуряват защита, ако пипаме различни повърхности,  а след това пипаме устата, носа и очите си. Така че трябва да знаем, че ръкавиците подлежат и на смяна, и на дезинфекция, за да бъдат безопасни.

Пирин Прес

Next Post

Св. Александър, патр. Александрийски. Мчца Теодосия девица

пт май 29 , 2020
Св. Теодосия била родена в Цариград. От малка била отгледана и възпитана в любов към Бога. След смъртта на баща майката я дала в манастир. Голямото си наследство девойката употребила за украса на храмове и подпомагане на бедните. Пострадала мъченически заради защита на светите икони, като в продължение на седем […]