Еверест по-нисък с четири метра според китайско измерване

Изследователски екип от Китай направи ново измерване на Еверест в сряда, което цели да уточни височината на първенеца на света от 8844,43 метра, установена през 2005 г. от китайците. Така измерен, върхът е с близо четири метра по-нисък от приетата височина от 8848 метра над морското равнище.

Изследването стартира в началото на май и е ключова стъпка в мисията на Китай да измери наново най-високия връх в света, особено след земетресението през 2015 г. Според учените това ще подобри познанията на човека за природата и ще помогне за стимулиране на научното развитие, съобщават китайските агенции.

Според длъжностно лице от Китайската асоциация по алпинизъм в Тибет, двама геодезисти, определени да измерват точната височина на Еверест, са стигнали до върха около 11:00 ч. местно време вчера. Те са били придружавани от осем души помощен персонал. Целият екип за измерването, назначен от китайските власти, наброява 53 души, като геодезистите сред тях са шестима.

До момента китайски геодезисти са измервали два пъти най-високия връх в света – през 1975 и през 2005 г., като са установили съответно височини от 8 848,13 метра и 8 844,43 метра, сочи доклад по темата.

С измерването учените станаха едни от първите хора за този сезон, стъпили на Еверест, след като върхът остана непристъпен заради коронавируса и решението на правителствата на Китай и Непал да не издават пермити.

Ден преди тях, на 26-ти май, шестима тибетци изкачиха върха, фиксирайки парапет за алпинистите от китайския национален тим. През април Китай позволи само на свои катерачи да изкачват Еверест от север този сезон, като в момента протича експедиция с цел отбелязване на 60 години от първото китайско изкачване на върха.

 

varhove.com

Пирин Прес

Next Post

Най-близкият приятел на Методи Бачев: Ужасна трагедия!

сб юни 6 , 2020
  Виктoр Вeлeв, eдин oт нaй-близкитe приятeли нa пoчинaлия внeзaпнo бизнecмeн Мeтoди Бaчeв, e cринaт cлeд cмърттa му. Кoгaтo e нaучил зa кoнчинaтa нa cвoя cъдружник, тoй ce e oтпрaвил вeднaгa към „Пирoгoв“. „Ужacнa трaгeдия, тoлкoвa внeзaпнo, никoй нe e oчaквaл тoвa, нямaшe никaкви прoблeми. Тoвa бeшe плaнирaнa oпeрaция нa […]