Едва 10% от хотелите по морето са готови да посрещат гости

Хотелиерите по българското Черноморие са в доста трудна ситуация. Причината е, че повечето от тях се колебаят дали изобщо да отворят. В най-големия ни морски курорт „Слънчев бряг“ очакванията са едва между 5 и 10% от хотелите да посрещат туристи.

Основно тази година морските ни курорти ще разчитат на посещенията на българи, а чужденци се очакват, когато границите бъдат отворени и започнат да се изпълняват полетите.

Все още не е ясно колко хотела по Северното Черноморие ще отворят врати за летния сезон. Тези обаче, които са взели такова решение, подготвят базите си, съгласно изискванията на здравното министерство – да има табели за дистанция, еднопосочни движения и задължително да се мери температурата на входа, предаде БНТ.

Юлияна Василева, хотелиер: Освен това, сме подготвили и стая за изолация, ако евентуално някой от гостите прояви някакви признаци. Също така и за самите служители сме подсигурили същите условия с цел да можем да обгрижим нашите туристи в безопасна среда.

На юг, курортът „Слънчев бряг“ обикновено пръв отваря своите хотели и места за настаняване. Сега обаче той е напълно пуст и празен. А прогнозите за лято 2020 г. не са обнадеждаващи.

Георги Николчев, Българска асоциация на собствениците в  туризма: Големите хотели няма никакъв смисъл да отварят. Това е персонал, това е зареждане, изключително голяма инвестиция. Ако има един заразен турист, трябва да смениш целия персонал.

Диана Колчева, председател на „Клуб на хотелиера“: Все още се прехвърлят резервации от май и юни за юли и август, но в действителност нови резервации няма.

Новината за онлайн платформата „Преоткрий България“ за резервации в българските курорти, хотелиерите посрещат предпазливо. От опит знаят, че резултатите от нея ще се появят едва след няколко месеца.

Георги Цветков – хотелиер: Инициативата като цяло е интересна, но аз се съмнявам в успеха ѝ, предвид ситуацията, която се случи преди три години с „Неочаквана ваканция“. Така, че моите очаквания са да има сравнително малък или доста слаб резултат.

Заради кризата с коронавируса, приходите от туризма в световен мащаб ще намалеят с близо 35%, а по данни на Министерството на туризма загубите за бранша у нас ще са над 50 на сто.

Пирин Прес

Вашият коментар

Next Post

Васил Божков: B 10:00 часа ще стане ясно името на новия собственик на Левски

пт май 22 , 2020
Васил Божков обяви на страницата си във „Фейсбук“, че утре в 10:00 часа ще стане ясно името на новия собственик на основния пакет от акциите на Левски, пише sportal.bg. Ето какво написа Божков в социалната мрежа: „Благодаря ви за интереса, активността и най-вече за смелостта да го направите открито. Утре в […]

Pirin Press