Една година от опустошителния пожар край Атина

Жителите на малкото курортно градче Мати на морския бряг край Атина се събраха на мемориално бдение снощи в памет на 102-те жертви на огромния пожар, който точно преди 1 година изпепели огромна площ край гръцката столица, предаде Асошиейтед прес.

Оцелели и доброжелатели пуснаха плаващи свещи в морето. Няколко часа по-рано в православните черкви в района се състояха религиозни служби за загиналите. Новоизбраният премиер Кириакос Мицотакис присъства на една от службите.

Пожарът пламна в Мати и други крайбрежни селища източно от Атина на 23 юли 2018 г. и унищожи над 1000 домове.

Някои от жертвите се оказаха в огнен капан от бързо разрасналия се пожар, а други се удавиха в морето, опитвайки се да се спасят от гъстия задушлив дим.

Говорителят на правителството Стелиос Пецас обяви данъчни облекчения за около 4000 пострадали при бедствието, които досега не са се класирали за подобни помощи.

В деня на паметната годишнина в същия район край Атина избухна нов горски пожар, което наложи противопожарните служби да изпратят три самолета и два хеликоптера за борба с пламъците.

Те помагаха с вода от въздуха на пожарникарите на земята, борещи се с огнената стихия, заплашваща домове край малкото пристанище Рафина. За няколко часа бе затворен главният път към този район, популярен сред плажуващите и плувците, съобщи АП.

Пирин Прес

Next Post

24 юли 2007 г.: Българските медици се връщат от Либия

ср юли 24 , 2019
На 24 юли 2007 г. Либия екстрадира всичките шест българи, задържани по обвинение за заразяването на стотици деца със СПИН. Медицинските сестри Кристияна Вълчева, Нася Ненова, Валентина Сиропуло, Валя Червеняшка и Снежана Димитрова, заедно със съпруга на Кристияна доктор Здравко Георгиев и палестинският студент по медицина Ашраф ал Хаджудж, бяха […]