Електронен формуляр за туристи въведе Гърция

Всички пътници на международни полети от събота 27 юни до понеделник, 31 август, задължително попълват формуляр за локализация на пътници най-малко 48 часа преди пристигне в Гърция. Предоставя се информация за летище на отпътуване, местоживеене, времето на престой в Гърция, както и други данни, описани в съответната форма. Формулярът за проследяване на пътници е ключов елемент и има за цел да защити гражданите и предотврати разпространението на пандемията COVID-19.

На летищата в Гърция има разположени медицински и полицейски екипи, под надзора на Министерството на гражданската защита, които извършват проби на пътници пристигащи с международни полети в Атина и Солун, а от 1 юли и в цяла по островите. Пътниците с положителна проба остават 14 дни в карантинните хотели, наети от Министерството на туризма.

Генералният секретариат за гражданска защита издаде 9 директиви относно мерките за самозащита, като основното послание е: „Насладете се на престоя си и останете в безопасност“. Могат да се прочетат на три езика, английски, френски и немски.

Всички българи, които пристигат по въздух, море или суша от страни определени като опасни от т.нар. „червена зона” задължително трябва да попълнят формуляра преди пътуване.

За тези, които преминават през сухопътна граница режимът е по-лек, тъй като България е от държавите определени като безопасни, намираща се в т.нар. „зелена зона“.  Попълването на протоколи за пребиваване е в сила от откриване на туристическия сезон 15 юни и бе приложена през първите два дни след отваряне на сухопътната граница и с България, което беше един от поводите за огромните опашки на граница.

Декларацията ще намерите тук

Пирин Прес

Вашият коментар

Next Post

Приключи състезанието “Three Mountains Hard Enduro Bansko” - част от Републиканския шампионат BG-Х Enduro

пн юни 29 , 2020
Събитието протече при невиждан до момента интерес от страна на публиката. Състезателите демонстрираха професионални умения при преодоляването на изключително трудни терени в района на Елешница и около манастира “Св. Панталеймон” до Добринище през първия ден от състезанието и зарадваха любителите на мотоспорта с атрактивни изпълнения по време на ендуро кроса […]