Жителите и гостите на Банско ще имат богат избор от възможности за културен живот през месец февруари

Още в края на миналата година, в сайта на Община Банско беше публикуван Културния календар на общината за 2020 година, но актуализацията му с допълнителни интересни прояви започна веднага.

След емоциите от новогодишните празници, многобройните именни дни и вълненията от провеждането на стартовете за Световната купа по ски Банско 2020, предстои един не по-малко интересен и наситен с културни събития месец.

Януари ще прелее във февруари с това, което най-приляга на празника Трифон Зарезан – Wine&Spirit fest Bansko. Той ще се проведе със съдействието на Община Банско в събота и неделя в Кемпински Хотел Гранд Арена.

Седмица по-късно, на 8 февруари, на сцената на големия салон на читалище „Никола Вапцаров – 1894 г.” ще се проведе детски Национален фолклорен фестивал-конкурс „Бъдност за талантите на България“.

Всеки приема по свой начин 14 февруари, но читалищните дейци са избрали да подготвят за зрителите спектакъл за празника на любовта и са го посветили на Йордан Йовков, по повод 140 години от рождението на писателя. В Посетителския информационен център, на 14 февруари от 17,30 ч. ще гледаме „Грешна беше тя, но беше хубава”.

В два последователни дни ще отдадем почит на Васил Левски, по повод 147 години от обесването му. На 19 февруари, в големия салон на читалището, актьорите Христо Мутафчиев и Веселин Плачков ще изнесат спектакъла „Разпитът”  на 20 февруари в читалищната библиотека ще се проведе открит урок „Левски в литературата”
Със спектакъла „Невястата” на Фолклорен ансамбъл „Родопа” ще се потопим в магията на песните и танците на Родопа планина – на 20 февруари, отново в големия салон на читалището.

На 25 февруари Драматичен театър „Никола Вапцаров” Благоевград гостува в Банско с две постановки. От 11 ч. е приказката „Красавицата и звярът” за малките, а от 18 часа е пиесата на Антон Страшимиров „Вампир”. Постановките ще бъдат представени в големия салон на читалището.

Един очакван с голям интерес спектакъл ще се проведе в навечерието на Деня на самодееца. На 28 февруари мъжката фолклорна група „Банскалии” ще изнесе концерт, на който ще представи новия си албум. В концерта ще участват също танцовите формации „Веселие”, „Пиринско настроение” и „Еуфория” и Дружина „Перински айдути”.

Пирин Прес

Next Post

От 31.01.2020г. до 10 .02.2020г. ще се проведат заседанията на постоянните комисии към Общинския съвет на Гоце Делчев

чт ян. 30 , 2020
Сред основните точни в дневния ред на комисиите са: Приемане Бюджета на община Гоце Делчев за 2020 година; Определяне на представител за Общото събрание на Асоциацията по ВиК ЕООД гр. Благоевград. Приемане отчета за дейността за 2019 г. на „Медицински център – I“ ЕООД г. и на МБАЛ „Иван Скендеров“ […]