Задигнаха милиони евро при обир на летището на Тирана

Албанската полиция задържа 4-ма души и разпита 40 други късно във вторник, след като крадци задигнаха милиони евро от самолет на Австрийските авиолинии, като при обира бе убит един от тях, предаде АФП. Въоръжени мъже проникнаха по-рано през деня на летището на Тирана и откраднали парите, които трябвало да бъдат транспортирани до банка във Виена, съобщи полицията, предаде КРОСС.

Чужди банки, опериращи в Албания, изпращат валутата във Виена, тъй като албанската централна банка не приема такива депозити. Единият от въоръжените крадци бе убит при престрелка с полицията. Обирджиите проникнали на международното летище „Майка Тереза“ през вход, използван от противопожарната служба.

Полицията съобщи, че трима души с маски и във военни униформи заплашили с оръжие служители, качващи багажа на самолета, преди да се доберат до пратката и да избягат с парите. Полицията погнала крадците, като при преследването и престрелката един от тях бил убит. Според местни медии у мъртвия мъж имало оръжие, граната и пълнители.

Елитни полицейски части, подпомагани от хеликоптер, продължили да преследват още най-малко трима от неговите съучастници. Полицията потвърди, че са откраднати пари, но не уточни сумата. Първоначални сведения сочеха, че са били задигнати 2,5 млн. евро, но според местни медии сумата може да е била 5 пъти по-голяма.

Крадци извършиха най-малко два подобни обира на летището на Тирана в последните 3 години, посочва АФП. Говорителка на Австрийските авиолинии заяви, че обирът станал докато пратката с пари се товарела на самолета. По това време качването в самолета започвало, но по думите ѝ екипажът и пътниците не са били изложени на опасност. Полетът бил забавен с 3 часа. А като предпазна мярка авиокомпанията повече няма да превозва пари от Тирана до Виена.

Пирин Прес

Next Post

Далай Лама е приет в болница

ср апр. 10 , 2019
Тибетският духовният водач Далай Лама е бил приет в болница в Делхи. Той е диагностициран с гръдна инфекция, но състоянието му е стабилно, съобщи бТВ. Личният му асистент съобщи, че 83-годишният Нобелов лауреат е бил транспортиран в болница в Делхи. Далай Лама е популярен оратор, но беше намалил публичните си […]