Започнаха мръсните дни

Дните от Малка Коледа до Богоявление народът счита за мръсни дни.

Еуфорията и празничното настроение покрай Бъдни вечер и Коледа постепенно отминават. Неусетно навлязохме в периода на така наречените Мръсни дни, които започват след Рождество и обикновено завършват на Йордановден. Според народните поверия това е мрачен период от годината, в който на земята слизат злите духове. В различните райони на България Мръсните дни са наричани още Мръсници и Поганни дни. Това е времето, когато сред нас властват всякакви караконджули, гундураци, вампири, таласъми, върколаци и други нечисти сили, които са особено опасни за хората. На много места в страната се вярва, че това са дните, в които сред нас слизат и бродят душите на умрелите. Те властват изключително в тъмната част на денонощието – от залеза на Слънцето чак до пропяването на първите петли.

Във връзка с Мръсните дни през вековете у нас са се установили няколко важни забрани за това какво не бива да се прави в този мрачен период. Могат да се откроят 5 основни забрани.

1. Докато траят Мръсните дни не ехубаво да се зачева рожба – нищо добро не чака такова дете.

2. В този период не се правят сватби.

3. Несе почитат мъртъвци и не се раздава за помен.

4. Ако на домакините се наложи да перат и мият, преди да започнат те задължително трябва да сложат във водата стрък пелин.

5. За да се предпазим от нападения на вълци, през Мръсните дни жените не метат, не плетат, не бродират и не предат прежда.

Пирин Прес

Next Post

Всички ВиК дружества в страната да се обединят в едно държавно дружество

сб дек. 28 , 2019
Тази възможност заръча да се обсъди премиерът Бойко Борисов на ресорните си министри на днешното извънредно заседание на Министерски съвет. Повод за предложението на премиера е водната криза в Перник. От седмици градът е в режим на водата, язовир „Студена“ е с много ниски нива, а заради старата водопреносна мрежа […]