Започна изграждането на пътя Белица – Загражден

Дългоочакваното изграждане на пътя между Белица и Загражден вече е факт. „От вчера строителна механизация започна работа по пътя в чертите на община Баните. От днес започва работа и по участъка, който е част от община Лъки“, обяви кметът на община Баните Милен Белчев.

Припомняме, че жители на село Загражден от 2017 г. заплашват с блокиране на пътища ако не започне строителството на отсечката. Те сформираха инициативен комитет „Горди загражденци“ и за два дни събраха 600 подписа в подкрепа на протестно писмо, пратено до 11 институции. Оттогава хората настояват пътят да се довърши незабавно.

Третокласното държавно трасе осигурява пряка връзка на община Баните с област Пловдив и е алтернатива на основния път Пловдив – Асеновград – Смолян. По отсечката трябва да се изгради изцяло нов път с дължина около 8 км.

През ноември 2017 г. от АПИ обявиха, че стартира обществената поръчка за изпълнител на строителството.

„Проектът е на стойност 4 124 136 лв. и е включен в годишната програма на АПИ за 2019 г., като се предвижда цялостната реализация да приключи през 2020 г. Трасето преминава през тежък планински терен. Пътят е строен преди повече от 50 години, с тесен и неотговарящ на класа на пътя габарит, слаба пътна конструкция и лошо отводняване. Асфалтовата настилка е с малка ширина, в изключително лошо състояние, разрушена или липсваща.

Предвид сложността на трасето, в хода на проучвателно-проектантските работи възникнаха редица въпроси, свързани с уточняване на обхвата на пътя и укрепване на пътната конструкция с оглед осигуряването на нормативно определения габарит, което наложи взимането на допълнителни решения от страна на проектанта и възложителя“, посочват от АПИ.

„Проектант и основен строител на трасето е фирма „ИСА 2000“. Започнатата вече работа в отсечката на територията на община Баните е в рамките на 1.5 км и се изпълнява от фирма „Трейс“. Останалият участък от 6.5 км ще се изпълнява от фирма „ИСА 2000″ от днес. Пътят ще се уширява до нови габарити, съгласно проекта, ще се създават съпътстващи пътни съоръжения, чакълиране, асфалтиране.

В момента по него минават автомобили, но е в ужасно състояние, черен път, козя пътека. Изграждането му е дългоочаквано основно от жителите на община Баните, защото ни се скъсява пътуването до Асеновград с 60 км. По него ще минаваме напряко и се надяваме новото трасе да увеличи туристическия поток на общината като цяло“, каза Белчев.

Пирин Прес

Next Post

Разложани се вдигат на бунт: Тровят ни от 2 години, никой не иска да ни чуе!

пт сеп. 13 , 2019
Разложани бият тревога и се надяват някой да ги чуе. „Фабриката за пелети „Пирин пелетс“, трови въздуха, който дишаме повече от 2 години и никой не взима мерки“, казва разложанин, цитиран от Струма.ком. Хората са силно притеснени, че фабриката трови тях и децата им. Парадоксално е, че при производството на […]