Заради новите случаи на вируса: Борисов свиква спешно Съвета по сигурността

Министър-председателят Бойко Борисов свиква за сряда, 11 март, в 9.00 ч, извънредно заседание на Съвета по сигурността.

Това съобщиха от пресслужбата на Министерски съвет.

В рамките на консултативния и координиращ орган към Министерския съвет ще бъде обсъдена актуалната ситуация във връзка с разпространението на COVID-19.

Съветът по сигурността ще дискутира и по резултатите от проведеното днес чрез видео връзка консултативно заседание на Европейския съвет, в което участва премиерът Бойко Борисов и ще очертае необходими допълнителни мерки./ news.bg

Още за новите заразени:

„Става въпрос за мъж и жена. Мъжът е постъпил в лечебното заведение предишния ден с обострена дихателна недостатъчност и с предишно белодробно страдание. Жената е хоспитализирана днес, в тежко състояние, което е наложило спешно интубиране. Няма данни да са пътували в чужбина. Единствените непотвърдени данни са, че синът им е работил в „Илиянци”, заяви председателят на Националния оперативен кризисен щаб генерал-майор Венцислав Мутафчийски.

„В момента в „Пирогов” е директорът на РЗИ – д-р Данчо Пенчев, който трябва да препоръча конкретните мерки, взети в болницата, а именно – самата клиника трябва да бъде изолирана и дезинфекцирана. Болни трябва да бъдат изолирани. Трябва да се установят контактните лица. Двамата пациенти остават на лечение. Жената е в тежко състояние, мъжът не чак толкова“, каза още той.

По думите му контактните лица на заразените са 89 души. „Започва процедура по тяхното изследване и карантиниране“, добави Мутафчийски,

„Трябва да пазим възрастните хора, те са най-уязвимата група. Коронавирусът не би ни убил, но има една група, която е много застрашена. Ще трябва да свикнем с мисълта, че ще живеем с една група от много хора, които са заразени с коронавируса“, каза още началникът на ВМА.

„Ние не знаем кои мерки дават резултат. За момента единствените мерки, които са дали такъв, са китайските, но те са много драстични. Ние трябва да запазим баланса“, подчерта генерал-майор Мутафчийски.

„Никой не е обещавал, че в България няма да има коронавирус. Важното е да ограничим разпространението на заразата и да открием бързо контактните лица, за да запазим здравите хора“, подчерта той.

Вътрешното отделение на лечебното заведение вече е изолирано, съобщеха от „Пирогов“.

 

Нова тв

Пирин Прес

Next Post

"Пирогов" пренасочва пациенти към ВМА и Александровска болница

ср мар. 11 , 2020
Многопрофилната болница за активно лечение „Пирогов“ ограничава приема на пациенти заради двата положителни случая на коронавирус, които са в здравното заведение, съобщи БНТ. Мярката е по разпореждане на полицията, а гражданите се препращат към ВМА и Александровска болница. На входа на „Пирогов“ се наблюдава засилено полицейско присъствие.