Заразените с коронавирус вече са 218

През днешния ден има 16 нови случая на положителни тестове за COVID-19 в България. Това съобщи ген. Венцислав Мутафчийски на редовния следобеден брифинг на Националния оперативен щаб за борба с разпространяването на коронавирус у нас. Така общият брой на заболелите в страната достигна 218.

Вече има два случая в Стара Загора. Още 7 случая има в София 7, още един в Плевен, в Пазарджик – още 4, общо са вече 7, в Добрич – още 1, общо шестима заразени. във,Варна – още 1 или общо 11 досега. „Няма пациенти в критично състояние, в „Пирогов“ има пациент в по-тежко състояние, но все още не е потвърдено дали е с коронавирус“, посочи ген. Мутафчийски.

Той разказа, че във ВМА е прието цяло семейство – майка, баща и двете им деца – на 4 и 8 г, както и сестрата на майката. Само майката е с пневмония, другите няма болестни оплаквания.

Сутринта беше съобщено, че през миналата нощ има още един установен случай, с което общият брой на заразените достигна 202. Този случай е от София, не е клиничен, вчера също новите случаи бяха в София – 7; в Пазарджик – 2; в Дупница – 1 и в Добрич – 1. За вчерашния ден новите случаи бяха 11. „Това, че сега имаме по-малко потвърдени случаи от пика в последните дни, не показва тенденция. Общият тренд се покачва, рано е да се правят изводи, коментира ген. Мутафчийски. От няколко дни упорито се опитваме да докажем, че седем души са изчистени от вируса, те са в перфектно здраве, но не можем да докажем чисти проби, а леглата ни трябват“, каза сутринта ген. Мутафчийски.

В България към момента са купени само 500 теста със средства на държавата, 6000 теста са купени със средства от дарители, обясни Мутафчийски по повод вчерашната новина, че поръчваме 1 млн. теста. От думите му се разбра, че поръчка ще има, когато се разработят надеждни бързи тестове. „Около 300 души в момента можем да тестваме, като се надяваме да удвоим и утроим капацитета”, коментира той. По повод настоятелните искания да се увеличи бързото тестуване, той подчерта, че не е против него, а против опасността хора с фалшиви отрицателни резултати да не спазват предпазните мерки и да разпространяват зараза.

При всички болни се наблюдава сухота в устата, коментира ген. Мутафчийски по повод постъпващата информация по света, че сред симптомите на коронавируса е и загубата на вкус и обоняние. По този въпрос все още няма категорични заключения. Като цяло симптомите са висока температура, посинели устни, което е заради дихателна недостатъчност, обясни Мутафчийски.

Шефът на Националния център за заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев очерта три групи, които трябва да се изследват с предимство. „Всички болни с двойна бронхопневмония трябва да се изследват. Второ – целият медицински персонал, който има клиника на заболяването. Третият случай – когато се прояви в някакъв колектив, трябва да се хванат първите случаи“, обясни той.

 

Пирин Прес

Вашият коментар

Next Post

ЧАСЪТ НА БАНСКО - новата общинска инициатива, в която си подават ръка минало, настояще и бъдеще

вт мар. 24 , 2020
Всеки понеделник – сряда – петък, от 18 ч. на страницата на общината Скъпи съграждани, Борбата на нашите семейства с коронавируса, която водим на тихия фронт в домовете си, ще продължи до успешен край. Но това ще иска време. И сили, и търпение. За да направим делника ни по-весел и […]