Затварят детското отделение в Разлог заради морбилито, още 12 деца са болни

„Пет от случаите са потвърдени лабораторно в Националната референтна лаборатория към НЦЗПБ.

Днес следобед РЗИ-Благоевград докладва в МЗ за установени 12 контактни лица – деца между 5-месечна и 9-годишна възраст, чиято клинична картина съответства на заболяването, от общо 145 издирени контактни лица. Лабораторните резултати на тези 12 пациенти се очаква да бъдат готови утре в късния следобед, но и на този етап медицинските специалисти са на мнение, че става въпрос за морбили“, информира на брифинг д-р Радосвета Филипова, държавен експерт в дирекция „Здравен контрол“ в МЗ.

Министерството на здравеопазването разпореди на директора на РЗИ-Благоевград, предприемането на незабавни мерки за ограничаване разпространението на заболяването и предотвратяване възникването на нови случаи, в т.ч. и затваряне на детското отделение на МБАЛ-Разлог, където е осъществен контактът.

Припомняме, че съгласно Имунизационния календар на Република България на децата безплатно се поставят задължителна профилактична имунизация с комбинирана ваксина срещу морбили, паротит и рубеола от тринадесетия месец (след навършване на 13-месечна възраст) и реимунизация срещу морбили, паротит, рубеола на 12-годишна възраст.

Всички лекари на територията на страната следва да подходят с особено внимание към пациенти със съмнение за морбили.

 

Пирин Прес

Next Post

Акция за противодействие на съхранението и разпространението на наркотичните вещества бе проведена вчера от полицейски служители на ОД МВР-Благоевград

пт февр. 15 , 2019
Арестувани са 32-г. М. Т. 21-г. А. М. от град Банско. Срещу тях вече са повдигнати и обвинения. Полицейската операция е извършена в сряда в курорта. Направена е проверка на частен дом, обитаван от А. М., при която е намерена и иззета около 0,36 грама суха тревиста маса, реагираща положително […]