За 500 евро: Продават крадени паспорти на мигранти в Гърция

Френската полиция задържа осем души, организирали препращането на стотици откраднати в Париж паспорти в Турция и Гърция, където документите се продавали на нелегални мигранти, съобщи френският в. „Паризиен“, цитиран от ТАСС.

В понеделник сутринта са били задържани седем мъже и жена при спецоперация в Париж и Ница. На шестима от тях са повдигнати обвинения във фалшификация и използване на фалшиви паспорти, укриване на крадени документи, подпомагане на престъпници и подпомагане на лица да живеят незаконно. Двама души са пуснати на свобода под съдебен надзор, информира БТА.

По информация на „Паризиен“, следователите се опитвали да влязат в дирите на групировката от 2016 г., след като били задържани двама белгийци със 130 френски паспорта. Пробив бил направен едва в края на миналата година, когато член на групата превел пари по сметка на млада жена от Русия, живееща в Париж.

След това било установено, че жената е свързана с жител на френската столица, който е бил съден за притежание на фалшив белгийски документ за самоличност. Този човек се оказал ръководител на престъпната група. Престъпниците изкупували от джебчии за по 20-30 евро крадени паспорти в 18-и район на Париж и ги изпращали в Ница. Там един от задържаните подправял снимките и някои данни в документите и ги препродавал по 500 евро.

Зад граница паспортите се търгували за по няколко хиляди евро, затова ги изпращали в Турция и Гърция. Давали ги на мигранти, които приличат на истинските притежатели на паспортите, така че да могат без проблем да минават паспортен контрол на границите.

До момента следователите са доказали продажбата на 500 паспорта от престъпната група, но в действителност броят на подправените и препродадени документи вероятно е четирикратно по-голям, смятат разследващите.

Пирин Прес

Next Post

Багер проби водопровод и образува 10-метрова струя в района на Благоевград

сб юли 27 , 2019
Багер проби водопровод и образува гейзер на пътя от Благоевград за село Покровник, съобщи bTV. Един работник е леко ранен. Инцидентът станал при опит за прокарване на електричество към новопостроена къща. Водата образувала 10-метрова струя. Започна отстраняване на повредата.