Изключително пъстра съпътстваща програма за „Франкофоли“ 2018 е подготвила Община Благоевград

  Много емоции, интересни забавления, базари, инсталации и игри е подготвила Община Благоевград в съпътстващата програма за “Francofolies. Благоевград”2018.  Всички избрани събития ще бъдат с вход свободен и достъпни жителите и гостите на областния център. 

Пред МОЛ „Ларго“ ще бъде разположен Информационен- туристически център. На шатрата ще бъдат предлагани тематични гривни, тениски, значки и карти,  сувенири с логото на фестивала.  Информационен център ще има и в парк „Македония“ за улеснение на гостите на събитието.

На 21 юни, в навечерието на най-чаканото събитие през годината, от 15:00 часа, в Алианс франсез Благоевград ще започне Караофолис- караоке с френска музика. Всеки почитател, който обича да пее ще има възможност да покаже своите дарби и заложби, да  се забавлява и да срещне нови приятели под звуците на френски хитове. В същия ден, от 16:00 часа Мира Радева ще представи своя спектакъл  “Франция, Моя Любов” в Stage Bar. Той пресъздава магията на френската музика и култура, чрез песните и историите на емблеми като Едит Пиаф, Шарл Азнавур, Жо Дасен, Далида, Ив Монтан, Лара Фабиан.  Спектакълът ще бъде със субтитри за френската публика и ще бъде безплатен в рамките на фестивал „Francofolies. Blagoevgrad“ 2018.

Забавни творчески ателиета на Фондация „Easy Art“ ще радват малки и големи жители и гости на Благоевград през двата дни на фестивала „Франкофоли“. Шатрите ще бъдат разположени, в градинката пред хотел „Монте Кристо“, където ще предоставят възможност на малчуганите в града да творят и изработват най- различни неща, свързани с Франция. Програмата включва работилници по архитектура с изработка на 3 D модели на Айфеловата кула и Триумфалната арка, работилнички за бижута в цветовете на френското знаме, за мода от времето на Луи XIV, за изработка на принтове със символите на Франция, които могат да се правят както върху хартия, така и върху донесени от посетителите тениски. За спомен от фестивала всеки ще може да направи свой франкофонски магнит, а на ръката си ще може да напише името на Francofolies с къна.

Привържениците на интересните и различни продукти, ще се докоснат  до творчеството на млади дизайнери, които ще представят своите „изкушения“ на „Арт фест“. И през двата дни всеки, който обича ръчно правени накити и украшения, сувенири и козметика ще има възможност да си закупи и да се запознае отблизо с производството на био продукти.  Работилничките, в които ще може да намерите различни и цветни „изкушения“ ще бъдат разположени на улица „Сандо и Петър Китанови“ между заведенията Memo и Raffy.  Младите дизайнери ще преобразят пространството с изкуство, музика и ателиета за таланти.

Съпътстващата програма включва и шатра на издателство „Колибри“, където всеки може да намери книгата на талантливия участник в тазгодишното издание на фестивала “Francofolies. Blagoevgrad“ Винсент Винел. Тя ще бъде разположена в близост до хотел „Монте Кристо“.    Фотографска изложба ще радва гостите на четвъртото издание на „Франкофоли. Благоевград“. В нея ще бъдат показани фотографски  кадри от всички концерти на българското издание на “Francofolies”. Изложбата ще бъде подредена пред Stage Bar.

На 22 юни от 17:00 часа гости от Пловдив ще представят спектакъл в Общински Куклен театър. Пред МОЛ „Ларго“ от 10:30 часа на 23 юни ще покажат пантонима, като каузата е благотворителна,  а събраните средства ще отидат за Център за временно пребиваване на пострадали животни „Оскар и Лора“.

На 23 юни от 15 часа, в Stage Bar посетители ще бъдат посрещани с Welcome drink. Ще бъдат предлагани френски напитки и ликьори с различни аромати и незабравими вкусове. Всеки франкофон ще може да опита разнообразие от предлаганите продукти. Всичко това ще се случва под съпровода на  пианото на маестро Александър Кипров. Талантливият музикант ще радва посетителите с джаз импровизации по музиката на най- известните френски изпълнители, като Едит Пиав, Шарл Азнавур, Жо Дасен и други.

От 17:00 часа, в градинката пред НАП, брейк- таланти ще покажат умения в петото юбилейно издание на „Кралете на запада“.  Паралелно с брейк танците ще се проведе и „Графити фест“. Много цвят, ритъм и добро настроение очаква жителите и гостите на Благоевград.

Община Благоевград е подсигурила брошури, с описание на заведения, в които може да намерите френска кухня и традиционна българска такава. Във флаерите ще бъде описана и програмата за двата фестивални дни, с описани дни, часове и място на провеждане.

Концертите и през двете вечери започват от 18:00 часа, с DJ-сет  в парк „Македония“.

 

Пирин Прес

Next Post

Временна организация на движението в Благоевград за фестивала „Франкофоли“

вт юни 19 , 2018
Временна организация на движението ще бъде въведена в Благоевград в двата дни на фестивала „Francofolies. Благоевград“. По заповед на кмета на Благоевград д-р Атанас Камбитов са предприети всички необходими мерки за безпроблемното осъществяване на движението в Областния център. Движението за всички моторни превозни средства и масовия градски транспорт ще бъде  […]