ИЗЛОЖБАТА „ПРЕТВОРЕНОТО СЪТВОРЕНО ” НА НАЦИОНАЛНИЯ ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ ГОСТУВА В ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ – ГР. РАЗЛОГ

Oфициално бе открита изложбата в музея на Разлог.

На събитието присъстваха: д-р Емил Тончев – народен представител, д-р Мария Копанарова – председател на Общински съвет – Разлог, инж. Венцислав Гърменов – зам.-кмет по социалните дейности, общественици, жители и гости на града. Всички присъстващи се насладиха на прекрасното изпълнение на талантливата Памела Папева от с. Добърско.

Снимка на Община Разлог/ Municipality of Razlog.
Директорът на Исторически музей – Разлог г-жа Христина Манова приветства гостите и изказа благодарност на специалистите от НИМ за ползотворната работа и доброто партньорство.
Г-жа Ели Гуцева – уредник в Националния исторически музей запозна гостите с концепцията на изложбата и разказа повече за нейното създаване.
В експозицията са представени женски костюми, пресъздадени върху кукли от фонда на НИМ. Исторически музей – Разлог участва с автентични елементи от традиционно женско облекло и тъкани от края на XIX – началото на XX в.

Снимка на Община Разлог/ Municipality of Razlog.
Умалените макети на традиционни български носии са изработени в края на XX в. от Антония Велева, дългогодишен реставратор в Национален исторически музей. Изработката на макетите – кукли е предшествано от теренни наблюдения, осъществени от авторката по време на национални и регионални събори; проучвания в етнографската литература; наблюдения на музейни експонати и творби на Феликс Каниц и Иван Мърквичка. Представени са носии от различни етнографски области – Софийски край, Пирински край, Балкана, Родопите, Добруджа, характерни за XIX – средата на XX век. Научен консултант при изработването на макетите – професор Мария Велева.

Снимка на Община Разлог/ Municipality of Razlog.
Изложбата ще гостува в Исторически музей – гр. Разлог от 23 август до 20 ноември 2019 г.

Пирин Прес

Next Post

Учители от Първо ОУ "Св.Св. Кирил и Методий" в Гоце Делчев взеха участие в образователен форум

пт авг. 23 , 2019
От 21 до 23 август в Културен център „Морско казино“ в град Бургас се проведе 10-то Юбилейно издание на образователния форум „Иновации в обучението и познавателното развитие“. Над 160 лектори от цялата страна и от чужбина представиха идеи и добри практики за въвеждане на иновативни методи и технологии в детските […]