Измериха над 20 градуса в Антарктида

Изминалият месец е бил най-топлият януари, откакто се води статистика, съобщиха учени от Националната администрация на САЩ за океаните и атмосферата, предаде Dnes.bg.

Данните сочат, че температурите са превишили с градус и 14 стотни средните за XX век. Отчетено е намаляване на ледената покривка над Северния ледовит океан с 5,3 процента под средната за последните 30 години. Същата тенденция се наблюдава и за снежната покривка в Северното полукълбо.

През февруари в Антарктида е регистриран температурен рекорд от 20,75 градуса по Целзий, като за пръв път е надхвърлен прагът от 20 градуса, съобщи бразилски учен, цитиран от АФП.

Рекордната температура е измерена на 9 февруари на остров Сиймур, известен и под името Марамбио, обясни ученият Карлос Шефер, като същевременно подчерта, че тези данни „не са валидни за тенденция към климатична промяна“.

„Това е просто знак, че в този район се случва нещо различно“, каза Шефер.

Пирин Прес

Next Post

Президентът Румен Радев е подписал указ за обнародване на промените в Закона за хазарта

пт февр. 14 , 2020
Президентът Румен Радев е подписал указ за обнародване на промените в Закона за хазарта, с който се премахват частните лотарии, съобщиха за „Дневник“ от „Дондуков“ 2. Очаква се промените да бъдат обнародвани в Държавен вестник другата седмица.   Предложените от лидера на НФСБ Валери Симеонов промени бяха приети окончателно от […]