Източват ни безконтактните карти с джаджа без да се усетим

Банковите ни сметки могат да бъдат източвани, макар и с малки суми, докато дебитните и кредитните карти са в джоба ни. Схемата не е нова, но става все по-популярна в последните месеци, предупреждават експерти по киберсигурност, съобщава БНР.

Източването на пари става със специални устройства, които измамниците допират до портфейла. Измамите стават най-често там, където има най-много хора.

Престъпните групи използват функционалността на безконтактната карта за разплащане без пин код, обясни IT-експертът Камен Несторов.

„Те умело успяват да се доближат до вашия портфейл със специализирани устройства с по-голям обсег на действие. По този начин правят малки транзакции, много на брой, в места, където хората са близо един до друг – градски транспорт, магазини и т.н.“, добави той.

По думите му технологиите предоставят много защити, които не позволяват изчитането на картата без ваше желание. „Човек е добре да се запознае с опасностите и сам да прецени какви мерки би желал да предприеме“, отбеляза Несторов.

Той каза още, че и безконтактните ключове за автомобили могат да бъдат манипулирани по подобен начин.

Пирин Прес

Next Post

Данъчните дебнат по курортите заради празниците

сб дек. 28 , 2019
Данъчните вече обикалят по зимните ни курорти. Във връзка с очакните празнувания за Нова година се очаква по-голям брой туристи в Банско, Пампорово и Боровец. Затова и инспекторите следяъ дали ресторантите и хотелите спазват изискванията на Националната агенция за приходите (НАП). Проверяват се касова бележки. На касовия бон трябва да […]