Инвалиди се качват на Стобските пирамиди

Красотите в Рила стават достъпни за туристи със специфични потребности. Причудливите пясъчни форми на Стобските пирамиди, широтата и разкоша на Кирилова поляна, магичното място Рилски манастир вече ще могат да се видят, да се усетят отблизо от хора и в инвалидна количка.

Безработни всъщност ще бъдат обучени да бъдат гидове на туристите със специфични потребности и затруднения в опорно-двигателния апарат и други недъзи. 30 икономически неактивни и безработни лица ще преминат специално обучение и ще започнат работа като лични асистенти и екскурзоводи на туристи със специфични нужди. Така хора в неравностойно положение и хората с увреждания ще имат по-добри възможности за посещение и разглеждане на забележителностите на територията на община Рила. Местната администрация всъщност реализира проекта „Достъпен туризъм в Рила планина“ – адаптиране на социална иновация и изграждане на капацитет за въвеждане услугата достъпен туризъм в Община Рила”.
За пръв път българска община въвежда модерната концепция за създаване на достъпен туризъм, като специализиран туристически продукт и възможност за създаване на допълнителна заетост. Международен партньор по проекта е Асоциация Удруга Замисли от Загреб, Хърватия. Проектът е финансиран от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2014-2020 г., процедура „Транснационални и дунавски партньорства за заетост и растеж“.

Пирин Прес

Next Post

Укрепването на свлачището в село Плетена

пн май 14 , 2018
 Укрепване на свлачището в сатовчанското село Плетена, което разруши пътя и нанесе щети на няколко къщи. Свлачището се активизира преди 4 години и оттогава поетапно нанася нови щети. Според експерти под шосето са се образували кратери с дълбочина 2 метра, съобщава bTV. Има поражения и по няколко къщи, заради което […]