Инспекцията по труда към работещите:Никой не може да ви пусне в неплатен отпуск без ваше съгласие

Ръстът на сигналите в Инспекцията по труда в момента е изключително висок. Той е с над 50% от обичайното за периода на годината. Това разкри Николай Стоянов, главен юрисконсулт от Главна инспекция по труда.

Най – честите сигнали са свързани главно с неизплатени трудови възнаграждения и неизплатени обезщетения във връзка с прекратяването на трудовите договори. Други сигнали, които получаваме  са свързани с неполучаване на документи във връзка с прекратяване на трудово-правните отношения.

„Поради нарасналия брой на сигналите Инспекция по труда  е прекратила своите планови проверки и работим само по сигнали на граждани, за да може да обхванем всички“, информира Стоянов.

Заради това ГИТ отправи към работниците няколко важни съвета.

Ето какви са те:

-Служителите и работниците да не се съгласяват на неплатен отпуск, тъй като това ги лишава от доход.

-Всеки един да потърси правилното правно основание за прекратяване на трудовия договор и в случай на оказан натиск от страна на работодателя да не се приема този вариант, защото в бъдеще това може да личи даден човек от правото му да получават обезщетение за безработица в размерите, които са предвидени в закон.

 

novini.bg

Пирин Прес

Next Post

С 1000 бързи теста ще се тестват рисковите групи в град Банско, каза на брифинг днес кметът на общината Иван Кадев

ср апр. 8 , 2020
„С РЗИ имаме взаимодействие и създаваме организация за тестване на широк кръг от хора в Банско. Тестовете ще бъдат 1000 бройки и по виждането на компетентните органи най-напред ще бъдат тествани хора, които през целия период – от въвеждането на извънредното положение, до периода на карантина и до момента, са […]