Какво да направим, когато се движим бързо, а спирачките откажат?

Отказът на спирачките по време на управление на автомобил е една от най-страшните ситуации, в които можете да попаднете. Шофьорът няма право да губи самообладание, необходими са спешни мерки за нормализиране на ситуацията с транспортното средство.

Съществуват няколко начина за убиване на скоростта без използване на спирачките. Ако ситуацията го позволява, пред осъществяването на екстремно спиране следва няколко пъти да натиснете педала на спирачките до отказ.

Случва се последните да не работят поради попаднал в тръбопровода въздух. Ако педалът въобще не помръдва, следва да проверите дали нещо не е застанало под него.

Най-безопасният начин за спешно спиране е с използването на трансмисията на автомобила. За целта трябва да превключите на по-ниска предавка. Това спиране ще ви помогне да убиете скоростта – без да провокирате занасяне на автомобила, което например се наблюдава при използване на ръчната.

Забележка: да се използва ръчната за спешно спиране може само при невисока скорост на движение и в случай че гумите на автомобила са в изправена позиция. Практиката показва, че при изправени гуми дори при 40 км/ч автомобилът при спирането занася.

Трябва да имате предвид два важни момента: колкото по-ниска предавка включите, толкова по-рязко ще бъде спирането. Съветваме да не сменяне рязко предавките. В най-тежките ситуации може да използвате модела – 5-3-1. Включването на първа предавка при висока скорост няма да даде желания ефект.

Втори начин за спиране – използване на контактния способ. Става дума за човешки животи – следователно залагате на всичко възможно. Всяко действие, извършено в безизходна ситуация за предотвратяване на по-големи щети, в това число спасяване на човешки животи, е оправдано.

Ако спирачките откажат, не се колебайте да използвате всичко по пътя си: ограда, бордюр, друг автомобил, който е паркиран встрани от пътя. Това спиране, както се досещате, е сурово и рисково.

Трябва задължително да сте с колан и да сте готови да получи наранявания по ръцете. При спиране в бордюр се получава силен удар по волана, който може да доведе до счупване на пръсти. Костите зарастват обаче, животът е един. / profit.bg

Пирин Прес

Next Post

Градушка с големина на орех се изсипа в Смолянско

сб апр. 27 , 2019
Сериозна градушка се изсипа в късния следобед в района на Смолянско, предаде Дарик.   Валежът е започнал с интензивен дъжд, като се редувал с градушка, а размерите на ледените късове са достигали размерите  на орех. Стихиите са наводнили доста от нивите в района, но на този етап няма данни за […]