Кардиолог посочи коя болка в гърдите предвещава инфаркт

Един от най-известните симптоми на сърдечен удар е болка в гърдите. Въпреки това, не е тайна, че тя може да бъде и признак на друго по-малко сериозно заболяване, като киселини в стомаха или лошо храносмилане. Според професор Саймън Редууд, кардиолог в болницата в Лондон Бридж, има няколко начина да се различи болката в гърдите, причинена от сърдечен удар и болката, причинена от друго неразположение, пише Блиц.

„Основният симптом е болката в гърдите, която обикновено се намира в центъра на гръдния кош. Но може да се разпространи и в челюстта, ръцете или гърба. Обикновено такава болка предизвиква усещане за притискане, сякаш някой седи на гърдите ти. В допълнение, по време на инфаркт, изпотяването се увеличава, има гадене, понякога се появяват повръщане и задух, ”каза той.

„В някои случаи обаче може да възникне само задух и може да няма други ясни симптоми, особено при пациенти с диабет“, добавя той.
Според Редууд, мъжете са по-склонни да прекарат инфаркт от жените.

Основните причини за инфаркта са диабет, високо кръвно налягане, пушене, липса на физическа активност, затлъстяване и висок холестерол.

Кардиологът подчерта, че в момента има два основни начина за намаляване на риска от сърдечен удар: отказване от тютюнопушенето и здравословно хранене.

„Намалете животинските мазнини в диетата си, особено червеното месо – пилето ще го замести, но изхвърляйте кожата му и спрете млечните продукти (мляко, масло, сирене, яйца) и увеличете количеството плодове, влакна и зеленчуци“, обясни той.

Според експертите трябва също да следите теглото си, да се тествате за диабет, да следите нивата на холестерола и кръвното налягане.

„Спортувайте поне 30 минути пет пъти седмично – или повече – най-добре е да извършвате дейности, благоприятстващи сърдечно-съдовата система като плуване, колоездене, бързо ходене или лек джогинг”, съветва Редууд.

„Ако усетите дискомфорт в гърдите, докато спортувате, консултирайте се с лекар. И ако развиете дискомфорт в гърдите си в покой (особено ако има някой от горните симптоми), обадете се на бърза помощ”, предупреди той.

Пирин Прес

Next Post

Kметът на община Белица Радослав Ревански се включи в ремонтните дейности на пътя водещ до град Белица

чт апр. 18 , 2019
Със сърце и душа кметът на община Белица Радослав Ревански се включи в ремонтните дейности на основния, 4 км. път водещ до град Белица. Заедно с всички хора от фирмата изпълнител, днес Радослав Ревански се включи с физически труд за неговото обновяване. А ние хората трябва да знаем, че сърцето […]