Кметове на гръцки острови притискат правителството, вече са претъпкани с мигранти

Кметове на три гръцки острова, носещи бремето на силно пренаселените лагери за бежанци и мигранти, поискаха прехвърлянето на хиляди чужденци в континенталната част на страната по време на среща с новия министър на миграцията в Атина в четвъртък.

През втория ден на протестите заради тежкото положение в лагерите и плановете на консервативното правителство да ги замени с холдингови центрове, кметовете на Лесбос, Самос и Хиос настояха за бързо разрешаване на проблема.

Министърът на миграцията Нотис Митаракис заяви след срещата, че притесненията са оправдани, тъй като мигрантската криза е натоварила тежко островните общности.

„Нашите приоритети включват сваляне на тежестта от островите, намаляване на притока на мигранти, тяхното завръщане в Турция и мерки за изграждане на доверие между централното правителство и островите“, каза Митаракис пред журналисти.

В сряда магазините на острова останаха затворени, а обществените услуги бяха силно затруднени заради протеста.

Гърция, чрез съседна Турция, беше основният портал към Европейския съюз за повече от милион главно мигранти от Близкия Изток и Азия, които бягат от конфликта през 2015-2016 г.

Миналата година 59 726 мигранти и бежанци са достигнали гръцките брегове, според агенцията на ООН за бежанци UNHCR. Близо 80% от тях пристигнаха на Лесбос, Хиос или Самос, които се намират в егейски води, недалеч от брега на Турция.

Атина многократно призовава за сплотена политика от своите партньори от Европейския съюз, за ​​да осигури справедливо разпределение на предизвикателствата, породени от пристигащите бежанци и мигранти.

Други държави от ЕС отказват да приемат повече мигранти след кризата 2015-2016. Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лейен обеща да представи предложение за обновяване на миграционните политики на ЕС следващата пролет.

„Лекари без граници“ (MSF) в четвъртък обвини гръцкото правителство в „умишлено изоставяне“ на най-малко 140 деца с животозастрашаващи заболявания в Мория на Лесбос и лишаването им от адекватна медицинска помощ.

„Виждаме много деца, страдащи от диабет, астма, сърдечни заболявания, които са принудени да живеят на палатки, в непристойни, нехигиенични условия, без достъп до специализираната медицинска помощ и лекарства, от които се нуждаят“, казва Хилде Вохтен, медицински координатор на MSF в Гърция

Пирин Прес

Next Post

Баща скочи да бие съученик на дъщеря си по време на час в пловдивско училище

чт ян. 23 , 2020
Установено е, че на 22 януари 2020 г., в гр. Пловдив, в учебното заведение е влязъл А.П., на 50 г., който избутал охраната и отишъл в класна стая на седми клас. Той влязъл в часа по химия и се отправил към чина на 13-годишно момче, за да иска обяснение за […]