Кметът инж. Румен Томов се срещна с почетния консул на Република Казахстан Н.Пр. Митко Солаков и посланика на Република Сърбия Н.Пр. доц. д-р Желко Йович

 Kметът на община Благоевград инж. Румен Томов се срещна с почетния консул на Република Казахстан в Република България Н.Пр. г-н Митко Солаков и посланика на Република Сърбия Н.Пр. доц. д-р Желко Йович.

Работната среща се състоя в Почетното консулство на Република Казахстан, със седалище  Благоевград, намиращо се на площад „Георги Измирлиев“ №1 /зала „22-ри септември“/.

Кметът инж. Румен Томов по време на срещата обсъди с почетния консул на Република Казахстан Н.Пр. г-н Митко Солаков и посланика на Република Сърбия Н.Пр. доц. д-р Желко Йович възможностите за допълнително привличане на инвеститори към Община Благоевград и за установяване на по – тясно  и успешно икономическо сътрудничество.

Кметът коментира и важността на развитието на културните отношения, че една от основните цели на общината е реализиране на проекти в тази област, като негов приоритет е да популяризира творчеството на емблемата на Благоевград Ансамбъл „Пирин“ отвъд границите на България.

Почетният консул Н.Пр.г-н Митко Солаков отбеляза, че Почетното консулство на територията на община Благоевград е открито през 2014г., той благодари  за домакинството и сътрудничеството през годините  и изрази своята увереност, че и в бъдеще ще продължат да работят заедно за развитието и задълбочаването на двустранните отношения на Република България и Република Казахстан. В разговора той припомни, че през 2016г.  Благоевград бе побратимен с казахстанския град Уралск. Начертан бе план за официална визита на делегация, водена от кмета на община Благоевград инж. Румен Томов в Република Казахстан в близките месеци.

На края на срещата тримата участници  поеха ангажимент да положат усилия за развитие на проекти в гореспоменатите сфери на сътрудничество.

 

Пирин Прес

Next Post

Читалищният деец от Народно читалище „Георги Тодоров – 1885“ в Белица, Мая Падарева получи престижното отличие „Златен век“

чт май 28 , 2020
Дългогодишният секретар на Народно читалище „Георги Тодоров – 1885“ в Белица Мая Падарева, бе удостоена с Грамота „Златен век“, за изключителен принос в развитието и утвърждаването на българската култура и национална идентичност. Припомняме, че престижното отличие се присъжда от Министерството на културата, по повод 24 май, на дейци от различни […]