Кметът на Банско е за събаряне на недостроените хотели

 Кметът на Банско Георги Икономов бе в парламента тази седмица за среща с депутати-съпартийци от ГЕРБ, но не по въпроса със строителството на втори лифт, който наскоро отново бе повдигнат, увери той. Повод за думите на градоначалника са обвиненията на екозащитниците, че по план в курортното градче може да има не повече от 7800 легла, но те набъбнали до 18 200, неофициално – даже до 30 000-40 000. В резултат инвеститорите не могат да продадат хотелите и апартаментите си, повечето от които строени с кредити. В действителност частни съдебни изпълнители продават имоти в курорта за нечувано ниски начални цени от по 100, 200, 300 евро на квадратен метър. Поводът за критиките пък са подновените искания на общината да се даде възможност за изграждането на втори кабинков лифт, което според еколозите, освен щетите за природата в Пирин, ще доведе до нов строителен бум.

„Не можем да забраним на града да „расте“, нали? Но лично аз бих предложил недостроени сгради – хотели и пр., които след пет години, например, са в същото състояние, да бъдат събаряни. Проблемът е, че от другата страна стои частната инициатива. Как ще санкционираш човек, който е инвестирал много средства, но поради някаква финансова причина, като кризата например, не е успял да довърши започнатото“, посочи Икономов.Градоначалникът за пореден път заяви, че в критиките срещу вторият лифт не е чул нито един екологичен аргумент. „В парк „Пирин“ няма как да се строи. Не е вярно и че ще има масова сеч“, твърди той. Според неговите изчисления, за една кабинка се изсичат 1600-2000 кубични метра дървета при 80 000 годишен прираст. На предложенията на еколозите скиорите да се извозват с автобуси за спускане по пистите, за да не чакат по опашки на лифта пък Икономов оговори с: „Това нито е екологично, нито е възможно“. По думите му в пиковите дни лифтът поема по 2000-2200 души на час и ако дори половината от тях се извозват, това са близо 70 автобуса с по 15-ина места. „Колко автобуса и колко курса трябва да направят те, за да поемат целия поток?“, пита Икономов.

 

Пирин Прес

Next Post

Студ и валежи в началото на новата седмицата

нд ное. 19 , 2017
Днес  минималните температури ще бъдат от 3 до 8 градуса. Oблачността ще бъде променлива, временно намаляваща до незначителна. Ще духа слаб, в Дунавската равнина до умерен вятър от запад-северозапад. Дневните температури ще бъдат от 6 до 11 градуса, в Горнотракийската низина до около 13. През нощта срещу понеделник от северозапад ще […]