Кметът на община Благоевград инж. Румен Томов присъства на отбелязването на 215 години от рождението на българския хайдутин-Илия Марков Попгеоргиев – Ильо войвода

Събитието се организира от Регионален исторически музей- Благоевград.

В музея се съхраняват ценни снимкови и печатни материали, посветени на българския войвода.В постоянната експозиция е пушката на Ильо Марков – важен акцент, предизвикващ интерес у посетителите.Навършват се 215 години от рождението на Ильо Марков Малешевски, наречен от народа дядо Ильо войвода.
Роденият на 28 май 1805 г. в гр. Берово, Малешевско легендарен войвода, е един от малцината дейци на българското националноосвободително движение, които още приживе получават обществена популярност и признателност. Той е дългогодишен пандурин в Рилския манастир и войвода на чета, която броди из Малешевско, Пиянец и Осогово. Участва в Първата българска легия на Раковски, в Руско-турската война /1877-1878 г./, в Кресненско-Разложкото въстание.
На 80 годишна възраст Ильо войвода взема участие в Сръбско-българската война от 1885 г. Неговият дом в гр. Кюстендил е винаги отворен за четниците и дейците на македоно-одринското движение. Ильо Марков участва също в борбите за политическа свобода на гърци и сърби. Популярният войвода и „последен хайдутин“, отдал живота си за освободителната и обединителна кауза на своя народ, умира в Кюстендил на 17 април 1898 г.

 

Пирин Прес

Next Post

Нова акция на КАТ срещу нарушители в малките населени места

пт май 29 , 2020
Приоритетно ще са следи водачи с агресивно поведение на пътя, за неправилно изпреварване, употреба на алкохол и наркотици. От днес започва нова акция на “Пътна полиция”. Служителите на полицията ще следят за нарушители в малките населени места, съобщи NOVA. Ще се налагат глоби с акт и фиш за всички нарушения […]