Кметът на община Гоце Делчев и председател на Общинския кризисен щаб сподели тревогата си от безхаберието на някои граждани

„Докато повечето жители на общината спазват противоепидемичните мерки, има и такива, които с поведението си подлагат на риск и своето здраве, и това на близките си. Неколкократно Общинският кризисен щаб отправя обръщения, в които призовава хората да излизат от домовете си само при крайна необходимост – нужда от медицинска помощ, храна и лекарства. Въпреки това по улиците могат да се видят майки с деца, семейства, тръгнали заедно да пазаруват, или възрастни хора, които просто се разхождат. Мъже продължават да се събират на сладки приказки вечер пред блоковете, други колективно пият кафе в магазините… Движат се и хора, хванати под ръка или прегърнати. Такова поведение е най-малкото безотговорно. При днешната опасност то може да се превърне в самоубийство и убийство.

Улиците на града трябва да бъдат празни! Хората от селата да идват в общинския център само в краен случай! Във всяко село има и магазини, и лични лекари. Както е известно, пазарът в града не работи, а складовете обслужват само търговците на едро. В тази връзка Общинският кризисен щаб обмисля варианти да затваря града в понеделник, петък и събота, като в него се допускат само хора, които отиват на работа или до болницата.

Спасение от скуката вкъщи могат за бъдат личните стопанства, лозята, градините. Нашият град е благодатен в това отношение с красивите местности наоколо. Никъде обаче не трябва да се ходи групово. Да не забравяме и изискването за разстояние между двама души от 1,5 – два метра!

Засега в общината няма случай на коронавирус, но това не трябва да ни успокоява. Няма и сигнали за нарушаване на 14-дневната карантина. Полицията и кметовете на селата следят за нейното спазване. Много е важна и бдителността на гражданите, които при забелязани нарушения трябва да уведомяват чрез дежурните телефони органите на реда или Общинския кризисен щаб (денонощни телефони на общината – 0888 006 080 и 0886 015 530; РУ на МВ – 0751 6 01 01).

Тези дни се прибират много хора, работили в Англия. Тяхната заетост е била предимно в обслужващата сфера, но сега заведенията и там са затворени. Новопристигналите също трябва стриктно да спазват карантината.

В МБАЛ „Иван Скендеров“ се вземат всички мерки, необходими при сегашната ситуация. Това се отнася както за оборудването, така и за подготовката на медицинските екипи.

Общинският оперативен щаб снабди със защитно облекло лечебните заведения, Спешния център, медицинския персонал в болницата, полицията и пожарната. Днес ще бъдат получени и предпазни маски.

Дарителската кампания върви много добре. Досега солидна подкрепа са оказали 9 фирми от града. Тяхната помощ се състои в директно закупуване на медицинско оборудване и предпазни костюми. Много са и гражданите, откликнали досега на молбата за помощ – 40 души от града, двама от други населени места и двама от чужбина. Средствата от дарителската сметка към Общинския щаб се изразходват при пълна прозрачност и гласност.

Ние, хората от гоцеделчевско, в трудни времена винаги сме проявявали солидарност. Трябва да бъдем единни и в борбата с опасния вирус! Ще си помогнем само ако всички спазваме правилата! Друг вариант няма!“

infomreja.bg

Пирин Прес

Next Post

Борисов: Хазната е пълна. Има 10 милиарда. Партията на колегата Радев ни остави с 3 долара пенсията на месец през 1997-а

вт мар. 31 , 2020
В „Господари на ефира” във фейсбук Бойко Борисов направи коментар на днешното изявление на Румен Радев, че хазната е празна. „Радев казал, че хазната е празна. Хазната е пълна. 10 милиарда лева е фискалният резерв. От 57 милиарда, в нашето управление на 116 милиарда се вдигна производството на тази държава. Той […]